La visita oficial dels reis Felip VI i Letícia divendres serà finament al País Basc i no a Catalunya. Els Reis faran ruta per Bilbao i Vitòria. La setmana passada va transcendir que els monarques tenien la intenció de visitar Catalunya el dia 17 de juliol en el marc de la gira que estan realitzant per totes les comunitats autònomes per conèixer de primera mà l'impacte del coronavirus al territori. El Nacional ja va avançar ahir que la visita estava congelada. Ningú en tenia notícia. Ni a la Delegació del Govern espanyol a Catalunya, ni a la Generalitat. Ni tan sols al museu de Figueres, l´únic lloc que, segons les informacions, tenien intenció de visitar.

Els Borbons, segons ha confirmat la Zarzuela, començaran la visita a dos quarts de dotze al Museu Guggenheim, a través d'un breu recorregut per les exposicions d'Olafur Eliasson En la vida real y A través del arte, una creació escolar. Una hora més tard, entraran al museu de Bellas Artes, on hi haurà una trobada amb els empresaris del País Basc. Ja a Vitòria, a dos quarts de cinc de la tarda visitaran la nova seu de la Fundación San Prudencio. 

Els Reis seran acompanyats pel lehendakari Íñigo Urkullu, com han fet els presidents de totes les comunitats autònomes que han visitat.

La gira es va iniciar el 23 de juny, després que s'aixequés l'estat d'alarma. Fins ara han visitat Canàries, Balears, Andalusia, Múrcia, Castella-la Manxa, Extremadura, Aragó i La Rioja. Aquest dimecres son a Sòria (Castella i Lleó). En totes les visites, Felip VI i Letícia han estat acompanyats pels presidents de les respectives comunitats autònomes. 

Abdicar per la corrupció

El discurs que va protagonitzar Felip VI en resposta al referèndum de l'1-O i la violència policial ha complicat molt la relació del monarca amb Catalunya. Una enquesta de l'Institut Feedback per a ElNacional.cat assenyalava que el monarca té a Catalunya una valoració de 2,7 punts sobre 10 i que un 56,3% dels catalans consideren que hauria d'abdicar per corrupció.

Des d'aquell discurs les visites del monarca s'han restringit i s'han vist literalment blindades, la qual cosa no ha impedit que hagi hagut de sentir les protestes quan ha viatjat a Barcelona, per exemple, amb motiu del Mobile World Congress. 

A més, des del 2018 l'Ajuntament de Girona ha anunciat que Felip VI no era benvingut a Girona i ha deixat de cedir-li l'auditori de la Fira per al lliurament dels premis de la Fundació Princesa de Girona. Aquell any, els monarques van haver d'organitzar l'acte en un espai dels germans Roca a Vilablareix, perquè no van trobar altres espais a la capital gironina.

L'any, següent, el 2019, els premis Princesa de Girona es van lliurar al Palau de Congressos de Catalunya el mes de novembre, en plenes protestes contra la sentència del procés, la qual cosa va obligar a blindar l'entrada per la Diagonal.