La visita dels Reis a Catalunya té finalment dia i agenda. Els reis Felip VI i Letícia aniran dilluns el monestir de Santa Maria de Poblet i ajornen "per a posterior visita" les activitats que tenien originàriament previstes per a aquella tarda a Catalunya. La raó de l'ajornament és, segons ha comunicat la Casa Reial, "les circumstàncies sanitàries que concorren a Barcelona ciutat".

La visita de dilluns s'emmarca en la ronda per totes les comunitats autònomes que els monarques han organitzat un cop superada l'emergència sanitària pel coronavirus.

Visita anul·lada

Felip VI i Letícia tenien inicialment previst per aquest dilluns, segons s'ha comunicat en anul·lar l'agenda, una trobada amb el Cercle d'Economia, una visita a la Sagrada Família i al Supercomputing Center (BSC).

De fet, la intenció original era visitar Figueres i Barcelona i fer-ho aquest divendres. Això no obstant, quan va transcendir la notícia es van organitzar actes de protesta i la Casa Reial va congelar l'agenda. Finalment el viatge a Catalunya de divendres es va substituir per un al País Basc, en concret a Bilbao i Vitòria.

felip VI leticia bilbao / Efe

Felip VI i Letícia aquest divendres durant la visita a Bilbao / Efe

Precisament, aquest matí el president de la Generalitat, Quim Torra, ha rebut la comunicació de la Casa Reial sobre la visita del monarca. Això no obstant, en la comunicació no s'ha fet saber quins llocs tenia intenció de visitar, per la qual cosa el president ha respost a la carta advertint al monarca que hi ha restriccions a Catalunya a causa del coronavirus, que també afecten als visitants, i que s'aconsella evitar els desplaçaments innecessaris.

La intervenció de Felip el 3 d'octubre de 2017 en resposta al referèndum de l'1-O i després de les imatges de violència policial ha marcat les relacions del monarca amb Catalunya on les seves paraules es van interpretar com un aval als excessos dels cossos estatals.

El 2018 l'Ajuntament de Girona es va negar a cedir-li cap espai per organitzar els premis Princesa de Girona i van haver de celebrar en un local de banquets dels germans Roca a Vilablareix. L'any següent, l'acte de la Fundació Princesa de Girona es va fer al Palau de Congressos de Barcelona, en plenes jornades de protesta per la condemna contra els líders independentistes i amb la Diagonal literalment blindada.

El president de la Generalitat no assisteix als actes convocats pel rei i nombrosos consistoris catalans l'han declarat persona non grata.