Les diferències entre JxCat i ERC han esclatat aquest matí amb tota la seva contundència. La voluntat de JxCat de deixar Carles Puigdemont al marge de la suspensió temporal dels diputats que reclama el jutge Llarena ha provocat l'episodi de major tensió que viuen els dos grups des que l'executiu de Quim Torra està en marxa. Els retrets i acusacions han anat creixent d'intensitat als passadissos del Parlament al llarg de tot el matí i han acabat ventilant-se públicament des del faristol de la sala de premsa a primera hora de la tarda. Des de JxCat s'ha arribat a acusar els republicans de voler "obsessivament" apartar Puigdemont, mentre que ERC ha acusat JxCat de mentir.

JxCat argumenta que hi havia un acord adoptat aquest dimarts "al màxim nivell" que limitava la suspensió temporal dels diputats als dos dies d'aquest ple i, en funció del qual, Puigdemont en quedava al marge de la suspensió. Asseguren que el pacte va quedar en mans del vicepresident, Pere Aragonès, i la consellera Elsa Artadi. 

Segons aquestes fonts de JxCat, aquest matí el president de la Cambra, Roger Torrent, ha posat damunt la taula una proposta que no recull ni la limitació de la suspensió temporal als dos dies que resten de ple, ni una diferenciació de la situació de presos i exiliats, tal com s'hauria pactat. A més, retreuen que Torrent ha aprofitat el recés de la reunió de la Mesa per pactar la proposta amb el PSC sense comunicar-ho a JxCat.

Els republicans ho neguen, asseguren que fins aquest matí encara no s'havia concretat cap proposta. I assenyalen la diferència del vot de JxCat a la Mesa per assegurar que la discrepància està, de fet, dins del mateix grup de Puigdemont. Per contra, des de JxCat s'atribueix la diferència de vot al desconcert que ha provocat el canvi de darrer moment a la proposta.

Torra i Aragonès s'han reunit aquest mateix matí per abordar la situació al despatx del president a la Cambra catalana. Fonts del Govern asseguren que s'ha intentat recuperar l'acord, però fonts de vicepresidència insisteixen que no hi havia cap acord previ a recuperar.

Les anades i vingudes dels responsables dels dos grups i dels mateixos Torra, Aragonès i Torrent, amb constants reunions amb els respectius diputats s'han anat repetint al llarg de tot el matí i s'ha convertit en la imatge més visible de la divisió.

Els diputats més propers a Puigdemont parlaven de "xantatge polític" i acusaven Esquerra de jugar a una estratègia de repartiment de papers entre Torrent i Aragonès en què un assumeix un paper més dur i l'altre el més conciliador quan, en el fons, asseguren, el que persegueixen els republicans és "apartar Puigdemont".

Aquesta acusació ha estat avalada també per fonts de l'entorn de Torra que han assegurat que han lamentat "la paradoxa d'ERC de voler suspendre obsessivament Puigdemont tenint en compte que la majoria absoluta del Parlament, amb els vots inclosos d'ERC, va votar investir-lo quan fos possible".

Els republicans s'agafen, però, a la divisió del vot entre els dos membres de JxCat a la Mesa, Josep Costa i Eusebi Campdepadrós, per il·lustrar que la falta d'entesa és dins del grup, i que no hi havia cap acord previ.

Les acusacions s'han acabat ventilant públicament en dures compareixences a la sala de premsa. Els diputats de JxCat Albert Batet, Eduard Pujol i Gemma Geis han sortit a acusar Torrent de saltar l'acord que havien tancat per pactar tot seguit amb el PSC.

En nom d'ERC, Sabrià ha replicat tot seguit des del mateix faristol, visiblement irritat, i ha acusat JxCat de mentir i de voler tapar les seves diferències internes responsabilitzant Esquerra. "El que acaba de passar és gravíssim", ha assegurat Sabrià assenyalant els retrets públics de JxCat.

"Avui s'han trencat clarament confiances i nosaltres lluitarem per cosir-les una altra vegada. Lluitarem per resoldre aquestes diferències que s'han produït en l'àmbit parlamentari", ha assegurat Sabrià.