JxCat ha exigit avui que la solució que decideixi aplicar aquest dimecres la Mesa del Parlament per als diputats suspesos pel Tribunal Suprem -probablement permetre un diputat "substitut"- només s'apliqui "de manera excepcional" durant el ple dels pròxims dos dies, segons fonts del grup parlamentari.

La Mesa ha ajornat fins aquest dimecres la seva decisió sobre com ha d'aplicar la resolució judicial que suspèn a sis diputats -de JxCat i ERC-, si bé els grups ja disposen de l'informe dels lletrats de la cambra, que planteja que deleguin les seves funcions a altres diputats "per substitució temporal".

Aquesta solució, segons les diverses fonts parlamentàries consultades, compta amb l'aval d'ERC, el PSC i els comuns, el rebuig de Ciutadans, el PPC i -per motius diferents- la CUP, mentre que a JxCat hi ha hagut un intens debat intern al respecte.

Fonts de JxCat han recalcat que el grup no demanarà a cap dels seus diputats suspesos pel Suprem -Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull- que renunciï a la seva acta, perquè no creu que sigui d'aplicació aquesta suspensió.

"En tot cas, sí que demanarem que la decisió que s'adopti a la Mesa s'apliqui només de manera excepcional els dos dies de ple que queden" abans de l'aturada estiuenca, és a dir, el 18 i el 19 de juliol, han afegit des de JxCat.

Segons el grup que lidera Puigdemont, "el context judicial no està tancat i pot fer variar moltes coses", ja que d'entrada els diputats suspesos han "recorregut" la decisió del jutge Pablo Llarena, han demanat la "llibertat provisional", mentre que "la justícia alemanya ha evidenciat que no hi ha causa de rebel·lió, ni sedició, ni violència".