El ple del Parlament ha quedat desconvocat fins al setembre. Així ho ha proposat el president del Parlament, Roger Torrent, i ho ha acordat la Junta de Portaveus. Segons han informat fonts parlamentàries en acabar la reunió de la Mesa d'aquest dimecres, el president de la cambra ha pres la decisió després de fer-se evidents les diferències entre JxCat i ERC pel que fa a la substitució dels diputats suspesos. Els primers volen deixar Carles Puigdemont al marge, però els segons no hi estan d'acord.

La suspensió del ple ha comptat amb els vots a favor de tots els grups, excepte Ciutadans i la CUP. D'aquesta manera, ja no se celebrarà una nova sessió fins al setembre, passades les vacances d'estiu.

El president de la cambra ha ordenat la suspensió del ple després d'una votació que ha evidenciat la divisió fins i tot en el si de JxCat. El vicepresident primer Josep Costa ha votat en contra de la substitució temporal, com ho han fet els dos membres de Ciutadans. Per contra, el secretari primer Eusebi Camdepadrós s'ha abstingut. Els dos membres d'ERC i el del PSC hi han votat a favor. Davant l'empat, la proposta ha decaigut.

Emparant-se en l’informe dels lletrats sobre l’abast de la interlocutòria de Llarena, l’acord sotmès a votació i decaigut establia que els diputats afectats per la suspensió automàtica “siguin substituïts pels membres que designin els seus respectius grups parlamentaris”.

Acusacions contra Torrent

Fonts de JxCat denuncien que aquest dimarts al vespre s'havia arribat a un acord, però que ha estat el president del Parlament qui l'ha trencat amb la proposta que ha fet a la Mesa. Des d'ERC han negat que hi hagués cap pacte tancat, i l'entorn de Roger Torrent ha negat rotundament les acusacions.

Per una banda, des de JxCat argumenten que no és la mateixa situació la dels diputats empresonats que la del president a l’exili, Carles Puigdemont, i per això vol que la substitució temporal només es produeixi en el cas dels primers. “Cap substitut pel president Puigdemont”, diuen fonts de JxCat, que s’emparen en la decisió del tribunal alemany de descartar la rebel·lió, però també en la necessitat de preservar el seu dret a ser investit en un futur.

Per altra banda, des d’ERC adverteixen que tots els diputats afectats per la interlocutòria del jutge Pablo Llarena han de ser tractats de la mateixa manera, i que per tant la substitució ha de ser per a tots. “No hi ha diputats de primera i diputats de segona”, avisen fonts republicanes.