Unides Podem, juntament amb grups parlamentaris com ERC, EH Bildu o Más País han registrat aquest divendres una proposició no de llei al Congrés dels Diputats en la qual reclamen responsabilitats davant els atacs "indiscriminats a la població civil" durant la crisi entre Israel i Hamàs.  

Crida al diàleg entre les dues parts

Després de l'alto el foc que ha posat fi a 11 dies de bombardejos a Gaza, la iniciativa parlamentària, registrada aquest divendres i a la qual també se sumen Nueva Canarias, Compromís, BNG i Junts, celebra l'alto el foc, reclama la seva prevalença i advoca a més pel reconeixement dels dos Estats i el diàleg pacífic com a única solució possible per a resoldre el conflicte.

Demanen posar fi a l'ocupació israeliana 

Amb aquesta acció, els grups parlamentaris pretenen que el Congrés insti a Israel a permetre l'entrada d'ajuda humanitària a Gaza. A més, els grups volen que la Cambra Baixa expressi el seu rebuig als desnonaments de les famílies palestines a Sheij Jarrah per part d'Israel, i també la profanació de llocs sagrats, com la mesquita d’Al Aqsa a Jerusalem.

Unides Podem i els socis de l'Executiu reclamen d’aquesta manera que la comunitat internacional treballi i adopti mesures per tal d’"aconseguir una solució justa i sostenible que posi fi a l'ocupació i al bloqueig israelià dels territoris palestins" i a "les violacions de drets humans i polítiques discriminatòries cap a la població palestina".

D’altra banda, la proposició exigeix que es reafirmi el dret al retorn dels palestins, recollit sota la resolució de l'ONU del 1974. "Tant els israelians com els palestins tenen dret a viure en pau i seguretat, llibertat i democràcia", defensa la proposició no de llei. A més, el text ha volgut recordar que els onze dies d'escalada bèl·lica han causat la mort de 230 palestins a Gaza, 24 a Cisjordània i 12 persones a Israel.

Aquest divendres el Govern ha expressat la seva satisfacció per la declaració de l'alto el foc en la Franja de Gaza i ha destacat que per tal de posar fi a "la violència cíclica" a la zona, cal "una solució política basada en els dos Estats, Israel i Palestina, vivint un al costat de l'altre en pau i seguretat".

L’alto el foc

El gabinet de seguretat d'Israel va aprovar el passat vespre l'alto el foc i la suspensió de l'operatiu militar a la Franja de Gaza, després d'una reunió de 2 hores i mitja en la qual van analitzar les converses dels últims dies per aconseguir la fi de la violència. L'alto el foc ha començat avui a les 2 de la matinada de divendres, i la decisió s'ha pres per unanimitat.

Hamàs va confirmar que també decretava la treva d'acord amb les negociacions que va mantenir amb Egipte. En total, han estat 11 dies d'enfrontaments.

Foto principal: un nen palestí entre les restes de casa seva, destruïda per un atac d'Israel / Efe