El gabinet de seguretat d'Israel ha aprovat aquest vespre l'alto el foc i la suspensió de l'operatiu militar a la Franja de Gaza, després d'una reunió de 2 hores i mitja en la qual ha analitzat les converses dels últims dies per aconseguir la fi de la violència. L'alto el foc començarà a les 2 de la matinada de divendres, i la decisió s'ha pres per unanimitat.

Hamàs ha confirmat que també decretava la treva, i que igualment començarà a les 2 hores de demà, d'acord amb les negociacions que ha mantingut amb Egipte. En total, han estat 11 dies d'enfrontaments.

Israel havia comunicat ja aquest migdia formalment al mediador egipci, que sempre és clau en aquests casos, la seva voluntat de posar fi a l'operació militar de Gaza. La notícia l'ha donada a mitja tarda la cadena Al Jazeera, i l'ha confirmada la BBC, i no ha estat desmentida en cap moment pel govern israelià. I alhora s'han anunciat posicionaments en el mateix sentit de Hamàs, després d'intenses converses a Qatar.

El gabinet de seguretat d'Israel s'ha reunit a les 18 hores (hora catalana), per certificar la possibilitat de l'alto el foc. L'òrgan interministerial ha discutit les operacions a Gaza juntament amb les ofertes que hi havia sobre la taula de mediadors estrangers per aturar la violència. Però la situació és tan complexa i contradictòria, que mentre el gabinet estava reunit, Hamàs ha atacat amb coets el sud d'Israel.

Per part de Hamàs, el líder del grup integrista, Ismail Haniyeh, s'ha reunit a Qatar amb el coordinador d'afers del Pròxim Orient de l'ONU, Thor Wennesland. Els contactes que hi ha mantingut Egipte, que també té frontera amb Gaza, no es coneixen. Un alt funcionari de Hamàs ha apuntat a mitja tarda en declaracions a France Presse, que podien haver-hi canvis: "Esperem que la tranquil·litat torni en les pròximes hores o demà (divendres), però depèn del cessament de l'agressió de les forces d'ocupació a Gaza i Jerusalem", havia indicat amb el seu llenguatge particular. "Però no hi ha res definitiu de moment", afegia la font, que va reconèixer que Qatar, l'emirat on viu Haniyeh, es trobava immers en negociacions "intenses".

El president dels Estats Units, Joe Biden, ja va instar a principis de setmana a una "important desescalada", mentre que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va indicar llavors que continuaria fins que la campanya militar assoleixi el seu objectiu: "Restablir la tranquil·litat i la seguretat" per als israelians. Per la seva banda, Hamàs va continuar llançant coets contra Israel.

Segons diplomàtics americans, si demà comença efectivament l'alto el foc hi ha la incògnita de què farà la Jihad Islàmica, el grup rival de Hamàs a Gaza, i no descarten que intenti seguir actuant malgrat l'aturada oficial. Tot i això la seva capacitat operativa és menor que la de Hamàs.