Els atacs creuats entre Israel i les milícies palestines a la Franja de Gaza han continuat una nit més, la desena d'ençà que les hostilitats es van iniciar. L'intercanvi de foc es va iniciar a les 22 hores i el van protagonitzar el llançament de coets des de la Franja i més de 200 bombardejos israelians, segons l'Exèrcit d'Israel. Tot plegat, succeeix entre el creixent rumors d'un possible alto al foc amb mediació de la comunitat internacional.

Els trets des de Gaza van ser esporàdics i no van mantenir el ritme dels atacs de la setmana passada. Tampoc van causar danys, segons informa Efe.

La nova nit de confrontació ha elevat la xifra de palestins morts a Gaza a 219 des de l'inici del conflicte actual inclosos 53 nens, 36 dones i 16 ancians, segons les dades del Ministeri de Sanitat de Gaza. Segons l'Exèrcit israelià, 130 de les persones que han mort formaven part de les milícies palestines. Els atacs han deixat més de 1.500 ferits entre la població de Palestina.

Per la seva banda, Israel ha patit un total de 12 víctimes mortals, 10 de les quals a conseqüència dels atacs amb coets i dues per caigudes en dirigir-se a refugis antiaeris. Els ferits entre la població israeliana s'eleven a 312, segons recull Efe.

Objectiu: malmetre el "Metro" de Gaza

Durant la darrera jornada els atacs de l'Exèrcit d'Israel es van tornar a centrar en la xarxa de túnels subterranis de Gaza, popularment coneguda com a "Metro". L'Exèrcit assegura que pertanyen a Hamas i que les milícies l'utilitza per desplaçar armament i combatents.

Segons un portaveu militar israelià, aquesta nit el seu atac va consistir en 120 bombardejos contra 40 objectius subterranis al sud de Gaza que pertany a Hamas. Tota l'ofensiva es va fer en 25 minuts a través de 52 avions de combat.

Manifestaciones en soporte a Palestina en EEUU / Efe

El conflicte està provocant que manifestacions que donen suport a cada bàndol arreu del món (Estats Units) / Efe

Durant el matí més aeronaus israelianes han atacat altres espais d'interès militar per Israel com una suposada fàbrica d'armament i una casa d'un alt càrrec de Hamas, segons informa Efe. Els dirigents de l'organització palestina han estat en el punt de mira durant les darreres ofensives.

L'Exèrcit israelià també han valorat positivament les seves activitats de defensa davant dels projectils palestins, dels quals asseguren interceptar un 90%.

Detonen anys de tensió 

La tensió entre Israel i Palestina fa anys que es gesta i provoca enfrontaments esporàdics. En aquest cas, però ens trobem davant de l'escalada més gran bèl·lica entre els dos estats des de 2014. L'actual explosió de violència es va desencadenar després de diverses protestes de palestins residents a Jerusalem, les quals estaven motivades pels dels desnonaments de diverses famílies a l'est de la ciutat. Les famílies van ser expulsades de casa seva per donar-les a colons israelians.

Entre un clima tens per les actuacions de les forces de seguretat d'Israel i els recents desnonaments, la gota que va fer vessar el vas va ser l'augment presència policial al voltant de les mesquites en ple Ramadà van ser les espurnes que van fer saltar la difícil convivència a la regió.

És així com el dilluns passat 10 de maig Hamas va iniciar una ofensiva contra Israel llançant 200 coets. La resposta israeliana no es va fer esperar i els enfrontaments fa més d'una setmana que duren davant de la tímida resposta de la comunitat internacional.

 

 

Imatge principal: Palestins del territori de Gaza atenent a un funeral / Europa Press