Jerusalem desperta de la tercera nit de protestes i xocs amb la policia i l'exèrcit a la zona est de la ciutat. El 9 i 10 de maig se celebra l'anomenat Dia de Jerusalem, que coincideix amb l'ocupació i l'annexe de la ciutat per part d'Israel l'any 1967. És precisament aquest esdeveniment el qual els sionistes pretenien celebrar amb desfilades de banderes per les àrees musulmanes, un fet que, als ulls dels palestins, suposa una provocació en tota regla.

Com a conseqüència, la violència entre els musulmans i la policia ha esclatat a la zona, en especial al complex de la mesquita Al-Aqsa, una de les localitzacions més sagrades de l'Islam. Durant els últims tres dies d'aldarulls, centenars de manifestants palestins han resultat ferits per les càrregues policials, que han utilitzat granades de gas lacrimogen i bales de goma contra els creients. Avui, els enfrontaments fins a dins de la mesquita.

 

EuropaPress israel jerusalem israel policia Forces de seguretat israelianes carreguen contra manifestants palestins a la zona est de Jerusalem / Europa Press

Escalada de tensions

Aquest dilluns, la tensió entre les dues bandes ha arribat a un punt àlgid, ja que s'esperava que el Tribunal Suprem d'Israel dictés avui mateix la sentència sobre un possible desnonament de més de 70 palestins d'un districte de la zona est ocupat pels jueus, una decisió que ara s'ha vist ajornada a causa de la violència. L'anticipació pels desallotjaments al barri de Sheikh Jarrah van despertar protestes a partir de divendres, que van resultar en almenys 205 ferits, segons la Mitja Lluna Roja.

El president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmoud Abbas, ha demanat a l'ambaixador palestí a l'ONU, Riyad Mansour, que sol·liciti una reunió del Consell de Seguretat de l'organisme per debatre la situació a Jerusalem, després del que ells consideren persecució per part de l'exèrcit israelià durant l'època del Ramadà.

"Camp de batalla"

Segons el diari Al Jazeera, l'Esplanada de les Mesquites s'ha convertit en un autèntic "camp de batalla". Els testimonis dels aldarulls, molts d'ells encara atrapats dins la mesquita d'Al-Aqsa, relaten la brutalitat amb la qual les forces de seguretat carreguen contra els fidels palestins, que diuen "estan sofrint per inhalació de gas" i se'ls està dificultant l'assistència mèdica dins el complex. A més, els manifestants denuncien com la policia dispara indiscriminadament contra les masses dins la mesquita, fins i tot contra el personal mèdic.

EuropaPress israel jerusalem palestina Metges transporten un ferit dels aldarulls a Jerusalem / Europa Press

Anticipant la desfilada dels sionistes amb motiu del Dia de Jerusalem, els palestins els esperaven a l'Esplanada de les Mesquites amb pedres, barres de ferro i còctels Molotov, però han acabat atacant les forces de seguretat amb llançaments quan no s'ha permès als jueus entrar a la zona.

Entre els dos bàndols, el diari comptabilitza 215 ferits, entre ells 4 en estat crític, i alerta d'almenys sis periodistes palestins també ferits durant l'emboscada.

Una zona sagrada

Israel celebra el Dia de Jerusalem, o el dia de la reunificació de la ciutat en el qual els jueus van capturar la part est, altrament anomenada Ciutat Vella, el juny del 1967 després de la guerra dels Sis Dies, un fet que pels palestins marca l'inici de l'ocupació jueva. En aquesta festivitat, els sionistes desfilen per aquesta part de la ciutat, incloses les parts musulmanes i les zones de culte, tot onejant banderes d'Israel. Encara avui, la zona est de la ciutat de Jerusalem és la seu de les localitzacions religioses més venerades, tant per l'Islam com pel judaisme.

 

efe jueus israel jerusalem palestins

Un home palestí es baralla amb un israelià enmig de les càrregues policials a Jerusalem / Efe

En preparació de possibles enfrontaments i per a contenir la situació, la Policia israeliana va vetar avui l'accés dels jueus a l'Esplanada de les Mesquites. A la tarda està prevista una gran marxa per la Ciutat Vella d'ultranacionalistes jueus, la qual cosa podria exacerbar les tensions entre civils.

Foto principal: les forces de seguretat carreguen contra un manifestant palestí a Jerusalem / Efe