El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, s’ha dirigit per carta al president, Quim Torra, i a la consellera de Justícia, Ester Capella, per advertir-los que no hi pot haver discriminacions en el compliment de les instruccions de Nacions Unides i altres organismes internacionals sobre el confinament dels reclusos en els seus domicilis per reduir la població penitenciària arran del coronavirus. Ribó adverteix que els nou condemnats pel procés també han de poder beneficiar-se d'aquestes mesures.

La conselleria de Justícia va comunicar ahir que 15 presos que disposen de permís per sortir a treballar o fer voluntariat dins de l’article 100.2 del reglament penitenciari podran seguir el confinament des de les seves cases. Això no obstant, els presos condemnats pel procés han quedats exclosos d’aquesta autorització. Aquesta decisió s'ha adoptat després que el Suprem va advertir directament als responsables de les presons​ i de les respectives juntes sobre les possibles conseqüències d'autoritzar la sortida dels presos del procés.

En la carta enviada a Torra i Capella, Ribó recorda que s’han pronunciat sobre el confinament dels presos fora dels centres l’alta comissionada de les Nacions Unides, Michelle Bachelet, però també els subcomitè per a la prevenció de la tortura de l’ONU i el comitè de prevenció de la tortura del Consell Europa així com el relator de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, Boris Cilevics.

El Síndic recomana la progressió al tercer grau de totes les persones que gaudeixin del 100.2 sempre que es constati la capacitat per dur un règim de vida en semillibertat, amb un perfil d’escassa perillositat i risc baix de reincidència i que disposin d’un suport familiar o social.

“Aquesta mesura s’ha d’adoptar de manera generalitzada i sense incórrer en cap forma de discriminació entre les persones internes” per la qual cosa “hauria de beneficiar les nou persones condemnades per la sentència del Suprem" pel procés.

Per aquesta raó, el Síndic demanar a Torra i Capella conèixer el capteniment del Govern sobre aquesta qüestió i si existeixen instruccions d’altres autoritats en un altre sentit.

En ser interrogada sobre la decisió de les juntes de no permetre el confinament dels presos polítics als seus domicilis, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, s'ha limitat a remetre's a les declaracions sobre aquesta qüestió de la consellera de Justícia a més de lamentar "els intents de pressió, coacció i amenaça per part del Suprem damunt dels treballadors públics"