El ponent de l'informe del Consell d'Europa sobre els polítics empresonats, el diputat letó Boriss Cilevics, ha demanat a Espanya l'alliberament anticipat dels líders independentistes pel coronavirus. En un comunicat, Cilevics celebra que alguns països hagin pres mesures per alliberar reclusos durant la pandèmia, i permetin que puguin passar el confinament a casa, i demana que els líders polítics catalans puguin gaudir dels mateixos beneficis. A més, assegura que, després d'haver-los conegut el passat mes de febrer en una visita a Catalunya, està convençut que no suposen "cap amenaça per a ningú".

En la mateixa comunicació, on també demana l'alliberament de diputats i polítics turcs, Cilevics assegura que l'excarceració dels presos no violents durant la pandèmia és necessària per evitar la "propagació del virus a les presons" i demana que s'incloguin els presos "amb antecedents polítics" dins d'aquestes mesures. Tant a Espanya com a Turquia, assenyala. 

"Després d’haver conegut personalment els companys catalans durant la meva visita informativa a Espanya el febrer passat, estic completament convençut que aquestes dones i homes no representen cap amenaça per a ningú. El fet mateix de la seva detenció causa preocupació, però la crisi de la Covid-19 hauria de promoure definitivament la seva posada en llibertat. El mateix passa amb els polítics, periodistes i actors de la societat civil a l'oposició turcs que estan empresonats", assegura el comunicat.

Cilevics va fer una vista a l'estat espanyol el passat mes de febrer, en la qual va estar a Madrid, Barcelona i Lledoners, i es va entrevistar amb polítics de tots els colors polítics, així com també amb els presos polítics i els fiscals que van portar el cas de l'1-O. Està previst que durant aquest any emeti un informe sobre la seva situació. Cilevics ja va fer un informe preliminar criticant la llargada de les penes per als presos polítics.

Les juntes de tractament de les presons catalanes estan estudiant aquests dies si els presos en segon grau o amb el 100.2, com és la classificació dels presos polítics, poden passar el confinament a casa. El Tribunal Suprem, però, ha avisat als funcionaris de presons que si els deixen sortir podrien cometre un delicte de prevaricació.