El Tribunal Suprem marca de prop els responsables de les presons catalanes on hi ha els presos polítics que aquesta setmana han de decidir si els permet passar el confinament pel coronavirus a casa.

En una breu nota als mitjans de comunicació el Suprem diu que "en el cas que la junta de tractament de les presons on es troben els presos de la causa del procés n'acordi l'excarceració per complir el confinament en els seus respectius domicilis, el Tribunal Suprem es dirigirà a cada d'aquestes juntes de règim general i al director o directora dels centres respectius perquè al més aviat possible expliquin el fonament jurídic que justifica aquesta decisió".

A més demana identificar "de forma nominal els funcionaris que han donat suport a aquest acord". Segons el Tribunal Suprem "això s'emmarcaria en l'exigència de responsabilitats penals per la possible comissió d'un delicte de prevaricació".

Aquest matí la consellera de Justícia, Ester Capella, ha apuntat que cal "que hi hagi menys gent" a les presons en l'actual context i per això ha demanat a les direccions dels centres penitenciaris que "analitzin bé el que permet la llei".

Ha obert la porta a més tercers graus, el 69% dels qual es troben en confinament a casa seva, però també poden estar en la mateixa situació els 100.2, i això inclou els presos polítics. 

Aquesta setmana, a partir d'avui, es reuneixen les juntes de tractament de les presons, que són les que tenen competències per pendre la decisió, per estudiar fins a quin punt es pot flexibilitzar el segon grau i el 100.2. Les mesures "s'apliquen de manera progressiva", apunten fonts del departament de Justícia a El Nacional

L'autoritat competent acaba sent el jutge de vigilància penitenciària. Però la mesura es pot recórrer. I en aquest cas, la decisió saltaria al Tribunal Suprem, que ja s'ha activat abans que ningú prengui cap decisió per advertir que deixar els presos polítics passar el confinament a casa podria ser un delicte de prevaricació.