El govern espanyol treballa per poder incorporar Ciutadans a la majoria que li dona suport. El mateix dia que Pedro Sánchez i Inés Arrimadas mantenen la primera reunió setmanal des de la signatura de l’acord per la quarta pròrroga, des de La Moncloa insisteixen en la “vocació” d’ampliar la seva majoria amb els seus deu escons, sense renunciar als que ja tenien, com els d'ERC. La portaveu María Jesús Montero ha contraposat l'actitud d'Arrimadas amb la de Pablo Casado, que s’oposa a una nova pròrroga de l’estat d’alarma. L’executiu ja treballa en aquesta extensió, que considera “imprescindible” mantenir en la desescalada.

Malgrat que els comptes van sortir molt ajustats la setmana passada, Pedro Sánchez té intenció de tornar a demanar una pròrroga de l'estat d'alarma. Seria la cinquena, fins al 7 de juny i la sol·licitaria la setmana que ve al Congrés dels Diputats. No obstant això, a hores d'ara, els números tampoc no surten. Avui el president espanyol tornarà a reunir-se amb Inés Arrimadas, que no descarta cap escenari. Però no és el cas del PNB, que diu que "no té sentit" continuar allargant en el temps el comandament únic de la gestió del coronavirus. Enmig, Esquerra Republicana s'ha mostrat disposada a negociar sempre que s'atenguin les seves peticions.

En roda de premsa des de La Moncloa, la ministra portaveu ha assenyalat aquest dimarts que “el diàleg és constant amb les forces que van donar suport a la investidura”, malgrat algunes topades, però ha insistit que “la nostra votació és consolidar la majoria que tenim i convidar altres formacions”. I ha insistit que la vocació de qualsevol govern és ampliar els seus suports, i més en aquest moment: “Tant de bo puguem ampliar aquesta majoria”.

Montero ha donat per fet que la setmana que ve tornaran a demanar una pròrroga de l’estat d’alarma, i ha confiat en “el sentit comú de les formacions polítiques presents”. La ministra socialista ha subratllat que es tracta d’un mecanisme “constitucional” i que compta amb “consens internacional” per aplicar-lo en la desescalada. “Mentre els ciutadans tinguin restringida la mobilitat, l'estat d'alarma és imprescindible”, ha defensat. Per això ha renyat el PP: el seu no no s’entén “excepte si s’està als antípodes del benestar col·lectiu”.

Tot i això, la portaveu espanyola sí que ha admès implícitament que es podria confinar la població sense estat d’alarma, a través de legislació ordinària. Però ha rebatut que l’estat d’alarma és el mecanisme més “garantista”, perquè ha de passar pel Congrés dels Diputats i no s’executa unilateralment des de La Moncloa.

Divendres, nou veredicte

Per altra banda, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat que preveuen resoldre el divendres quins territoris passaran a la fase 1 del procés de desescalada dilluns que ve. Això sí, preguntat sobre si la Comunitat de Madrid podrà fer-ho, Illa s’ha limitat a dir que quan rebin la documentació formalment l’analitzaran per veure “en quin grau compleixen” els requisits. El govern regional va reiterar aquest dilluns, de forma verbal durant el Consell Interterritorial de Sanitat, la seva voluntat d’avançar en el desconfinament. El ministre de Sanitat ha deixat clar que els criteris seran sanitaris.

"Flexibilització" en zones rurals

Durant la conferències de presidents autonòmics del passat diumenge, diversos mandataris van demanar a Pedro Sánchez una "flexibilització" de les fases de desescalada a les zones rurals, on es permetin activitats de fases posteriors. Segons ha informat Salvador Illa, el president espanyol va donar instrucció d'estudiar-ho i així s'està fent.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram