El Govern de la Generalitat no descarta cap mesura en cas que sigui necessari per fer front al coronavirus, inclòs el toc de queda, segons ha explicat la consellera de Presidència, Meritxell Budó

Això no obstant, ha assegurat que aquesta és una decisió que "ni de bon tros" no ha estat presa per la Generalitat i que es plantejaria "sempre en funció de com evolucionin les dades epidemiològiques". L'executiu assegura que el ministeri de Sanitat no els ha informat de cap proposta al respecte tot i que el ministre Salvador Illa ha apuntat aquesta possibilitat en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres.

Segons Budó, l'executiu català està a l'espera de tenir més informació al respecte en la reunió que demà té previst el ministeri amb els consellers de Salut. 

Estat d'alarma

En relació a la necessitat, que ha assenyalat el ministre, d'activar l'estat d'alarma per donar cobertura legal al toc de queda, la consellera de Presidència s'ha limitat a assegurar que el Govern sempre va dir que si era necessari demanaria l'estat d'alarma, però que en aquests moments no s'ha considerat que calgués atès que jurídicament ha pogut tirar endavant totes les mesures que sense haver de demanar-ho.

El Govern ha anunciat després de la reunió del Consell Executiu d’avui un paquet de mesures urgents per ajudar els sectors que s’estan veient afectats per les mesures per combatre el coronavirus. Entre aquestes mesures figura la subvenció de 40 milions, que va anunciar la passada setmana, dirigides a autònoms i petites empreses dedicades a la restauració i l’estètica, així com mesures per a la rebaixa d’un 50% del lloguer dels locals que han hagut de tancar, si no hi ha abans un acord amb l’arrendatari.

420 milions

Així mateix, el Govern ha anunciat avui que incrementa els seus pressupostos per al 2020 en 420 milions d’euros, gràcies a la flexibilització de l’objectiu de dèficit que ha garantit el ministeri d’Economia, equivalent al 0,2% del PIB.

El Consell Executiu ha aprovat una generació de crèdit pressupostaris per dotar els comptes amb aquests 420 milions, dels quals 72 milions es destinaran a cobrir despeses de caràcter transversal, i la resta es distribuirà entre els diferents departaments en funció de les noves necessitats provocades per la pandèmia.

Aragonès o Tremosa

En relació a la conferència de presidents autonòmics de dilluns vinent, Govern no ha decidit encara qui hi acudirà en representació de la Generalitat. Els socis de l’executiu debaten si la representació de Catalunya ha de quedar en mans del vicepresident, Pere Aragonès, o del conseller d’Empresa, Ramon Tremosa.

Budó ha recordat que no hi ha president a la Generalitat perquè Quim Torra ha estat inhabilitat i que la voluntat de l’executiu és “fer visible” aquesta situació.