Acció-reacció. El govern d’Isabel Díaz Ayuso ha plantejat aquest dimarts un toc de queda generalitzat, no només per a la Comunitat de Madrid, sinó per a tot Espanya. Hores més tard, després del Consell de Ministres, el ministre Salvador Illa n’ha agafat el testimoni. El titular de Sanitat ho ha confirmat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres: ho estudiaran per a Madrid i les comunitats que ho demanin, tot i que ha evitat parlar d'un toc de queda generalitzat. Pot "adoptar-se a tot el territori o només a una part". Així, se'n parlarà a la reunió de la Interterritorial amb la resta d'autonomies aquest dijous. Això sí, ha avisat que requeriria de l'aplicació de l'estat d'alarma per a tenir cobertura legal, un estat d'alarma que l'Estat no preveia prorrogar a la capital espanyola. “La segona onada ja no és una amenaça; és una realitat a tot Europa”, ha advertit el dirigent català.

Sorprenentment, ara la Comunitat de Madrid no veu malament les mesures de restricció de la mobilitat. Com ja ha fet Emmanuel Macron a França, el govern d'Isabel Díaz Ayuso està estudiant demanar l'aplicació d'un toc de queda un cop finalitzi l'estat d'alarma, aquest pròxim dissabte. El conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, ha avançat aquest matí en un esmorzar d’Europa Press que no ho veuria amb mals ulls. Això sí, com tots els moviments a la Puerta del Sol, té lletra petita i efectes sobre la resta de l'Estat: aquesta decisió la pendria el govern espanyol i s'aplicaria a "tot Espanya". Ha justificat que la decisió l’hauria de prendre l’executiu central per a tot el territori, ja que la Comunitat de Madrid no té “cobertura legal”.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts, Salvador Illa no ha tancat la porta a aquesta possibilitat, recordant que ja s’està aplicant el toc de queda en alguns països europeus, com les grans metròpolis de França. No obstant això, ha subratllat que, per a tenir cobertura legal, comportaria l’aplicació de l’estat d’alarma. “Si anem per aquí, vull saber quins grups estan disposats a donar-hi suport”, ha avisat dirigint-se especialment al PP, després dels cops de volant dels conservadors en les restriccions. En tot cas, ha descartat recuperar el comandament únic. Caldrà "discutir l'àmbit d'aplicació territorial" en cas que tiri endavant. Ha reiterat que la decisió "no està ni molt menys presa".

“Estem davant setmanes que seran molt dures”, ha avisat el ministre de Sanitat a l’inici de la roda de premsa. Les xifres de la segona onada, ha dit, són “una constatació a tots els països europeus, també a Espanya, que el virus està present”. Si bé hi ha diferències entre territoris, però ha subratllat que “la situació és preocupant” i que “el virus no viatja sol”. En aquest sentit ha reclamat un cop més “no abaixar la guàrdia” i establir, si cal, “limitacions legals” a la mobilitat de les persones, principal vector de propagació.

El responsable de Sanitat ha assenyalat que estan treballant “de manera molt intensa” amb totes les comunitats autònomes, i que totes estan adoptant mesures “molt importants” per a intentar frenar la corba de la segona onada”. En el cas de Madrid, ha indicat que la comunitat ja portarà 21 dies “amb mesures molt estrictes” i que han donat els seus fruits. No obstant això, ha dit que una incidència acumulada de 400 continua sent molt elevada.

31,5 milions de vacunes

Segons ha explicat el mateix Salvador Illa, l'Estat rebrà entre desembre i juny fins a 31,5 milions de dosis de vacuna d'AstraZeneca, que encara està pendent de superar els últims passos. El Consell de Ministres n'ha autoritzat l'adquisició avui. Té un cost de 2,90 euros per dosi, dels quals 1,12 euros els abonarà la Unió Europea i 1,78 els estats membre. Sanitat podria gastar, doncs, entre 56 i 76 milions d'euros, perquè el contracte planteja la possibilitat d'un increment del preu del 20%. La vacuna requereix una doble dosi, i per tant arribarien a poc menys de 16 milions d'espanyols.