La Generalitat reduirà a la meitat els lloguers dels locals comercials tancats forçosament per la pandèmia al 50% en cas que arrendatari i propietari no es posin d'acord en altres modificacions. El decret que l'Executiu català aprovarà aquest dimarts en el consell preveu que els llogaters puguin demanar canvis "raonables" en les condicions del contracte però que, si no hi ha acord a través de la negociació, es forci la reducció al 50% del lloguer mentre duri la suspensió total de l'activitat o la reducció proporcional en cas de restriccions parcials.

Per donar cobertura legal a la reducció, el decret preveu que, en dos anys, el Govern inclogui la clàusula rebus sic stanitibus a l'ordenament jurídic.
Segons han confirmat fonts d'Executiu català a l'ACN, el decret per a la reducció dels lloguers prioritzarà que hi hagi acords entre llogaters i propietaris, però preveurà la reducció al 50% si és impossible la via negociada en el termini d'un mes.

Regulació per renegociar contractes de lloguer

La reducció és del 50% en cas de tancament total per mesures de suspensió de l'activitat decretades per les autoritats, i en una proporció igual a la meitat de la pèrdua d'aprofitament de l'immoble si hi ha reduccions d'horaris o altres limitacions. D'acord amb les fonts consultades, el fet que el restaurant en qüestió ofereixi serveis de lliurament a domicili o recollida no afectarà la possibilitat d'exigir la reducció al 50% del preu del lloguer.

Per donar cobertura legal a la mesura, el Govern aprovarà en el termini màxim de dos anys un nou projecte de llei per incorporar a l'ordenament jurídic la clàusula rebus, que permet establir la regulació necessària perquè es pugui renegociar un contracte en cas de "canvis imprevistos de les circumstàncies". La norma s'haurà de promoure des del codi civil.

Ajuts de 40 milions d'euros

Fonts de la Generalitat admeten que la normativa podria ser recorreguda pel govern espanyol en el Tribunal Constitucional. De fet, la consideren necessària tenint en compte la dramàtica situació econòmica del sector de la restauració. El Gremi de Restauració va demanar al Govern que la reducció anés del 75% i va mostrar els seus dubtes sobre la clàusula rebus i els problemes derivats de la falta d'acord entre propietaris i llogaters.

La reducció al 50% del lloguer se sumarà al paquet d'ajuts de 40 milions d'euros que oferirà el Govern a la restauració i els centres de bellesa que han hagut de tancar. Segons càlculs de l'Executiu, es podrien rebre fins a 1.500 euros per negoci per compensar els 15 dies decretats de tancament i cobrir despeses com el lloguer o els subministraments. Els diners no s'atorgaran fins al tancament de la partida pressupostària.

Segons la patronal de petites i mitjanes empreses, Pimec, els 40 milions dels ajuts del Govern es queden molt lluny del que necessita actualment el sector. Segons l'organització, la mesura restrictiva provocarà que les empreses afectades deixin d'ingressar 780 milions en els 15 dies de tancament. "Es podria haver evitat tancar amb missatges de conscienciació. A més, els ajuts anunciats només cobreixen un 5,1% del que es deixa d'ingressar", indicava la passada setmana el president de l'organització, Josep González i Sala.

 

Imatge principal: Una persona roman quieta davant d'un restaurant La Sureña en un carrer de Barcelona, Catalunya. Europa Press