Esquerra Republicana de Catalunya ha carregat contra les mesures de recentralització del govern espanyol per combatre el brot de coronavirus a Espanya. Segons els republicans, les mesures decretades per Pedro Sánchez "arriben tard i malament".

En aquesta línia, el coordinador nacional de la formació i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha retret a Sánchez que hagi recentralitzat competències enlloc de "col·laborar sense imposicions davant de la gravíssima situació". Després que el president espanyol expliqués les mesures que aplicarà amb el decret d'estat d'alarma, Aragonès ha recordat que la prioritat és "protegir les persones i eradicar el coronavirus".

"Van tard i malament, hem de protegir les famílies, treballadors, autònoms i teixit productiu", ha subratllat. "Ara és moment d'acabar amb el virus, tan aviat com sigui possible, i cuidar la ciutadania. Així ho farem des del Govern", ha conclòs. 

Per la seva part, la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha criticat que Sánchez "imposi control i recentralització". "És un escàndol", ha opinat. "Tot el suport i a disposició del Govern de Catalunya que fa dies que lidera la crisi amb mesures contundents per protegir-nos", ha destacat. 

Els consellers d'ERC també han alçat la veu i han carregat contra Sánchez en la mateixa línia, criticant la invasió de competències de la Generalitat. El conseller de Treball, Chakir el Homrani, ha criticat, a més, que l'Executiu espanyol no exerceixi les seves pròpies competències ja que "no s'ha aplicat cap mesura laboral" ni tampoc de seguretat social o econòmica dins de l'estat d'alarma. El Homrani acaba el seu missatge assegurant que des del Govern i "davant la gravetat de la situació", continuaran "treballant per fer front al coronavirus posant les persones primer".

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, destaca que les mesures del govern espanyol, són les que l'Executiu català va aplicar dijous i també destaca que aquestes mesures no són en els àmbits que feien falta.  

"Més escoltar i col·laborar"

Teresa Jordà, consellera d'Agricultura, ha recriminat que el govern espanyol no hagi volgut col·laborar amb el català i que ni tan sols hagi escoltat les peticions que va fer el president de la Generalitat, Quim Torra, dijous passat de confinar el territori català. També ha apuntat que ara, "no toca obrir una guerra competencial", sinó que el que cal és vèncer el coronavirus

"La recentralització és tan inoportuna com innecessària", ha criticat la consellera de Justícia, Ester Capella, i ha apuntat que el que cal en aquests moments és aparcar les pulsions recentralitzadores i "exigir la màxima col·laboració i coordinació dels serveis bàsics" de l'Estat "sense imposicions".