El Govern ha decidit confinar Catalunya per aturar el coronavirus. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha comparegut aquest vespre des del Palau de la Generalitat per anunciar aquesta decisió i per demanar la col·laboració del govern espanyol per fer-la efectiva.

"Avui pensem que ens hem d'anticipar a una evolució massa ràpida de la malaltia al nostre país, és per això que creiem que cal confinar tot Catalunya", ha anunciat: "Estem preparats per fer-ho. Tenim la capacitat per fer efectiu el confinament de Catalunya. No ens podem permetre el col·lapse del sistema sanitari".

Torra ha assegurat que els cossos de seguretat i emergències de la Generalitat estan preparats per restringir les entrades i sortides de Catalunya, però ha admès que la col·laboració de l'Estat és imprescindible per fer-ho possible. 

Ha explicat que ha demanat al govern espanyol la seva ajuda per tancar els accessos a través de ports, aeroports i transport ferroviari, atès que és qui ostenta aquesta competència, i que espera "la seva resposta per poder posar en marxa el confinament total del país el més aviat possible". 

En aquest sentit, ha mostrat confiança en el fet que la declaració d'estat d'alarma anunciada avui pel president espanyol, Pedro Sánchez, faciliti el suport del govern de l'Estat en aquesta decisió.

En relació amb aquesta declaració de l'estat d'alarma i la possibilitat que comporti un comandament únic de la crisi, el president ha subratllat que fins ara qui ha decidit totes les mesures que s'han anat adoptant a Catalunya ha estat el Govern de la Generalitat i que el cos dels Mossos i d'Emergències podran assumir també el repte de confinar el país.

Torra ha fet aquest anunci després que s'han intensificat les veus dins de Catalunya reclamant una mesura en aquest sentit per frenar la propagació de la malaltia.

El president, que ha comparegut en una sala sense periodistes i amb preguntes a través del canal de Telegram, ha demanat als catalans que evitin qualsevol viatge que no sigui necessari i ha advertit que aquest gest és imprescindible per aturar la pandèmia. "És el moment de frenar, aturar-nos, quedar-nos a casa tant com sigui possible", ha insistit.

El Govern ha pres aquesta decisió l'endemà del confinament de la ciutat d'Igualada i tres municipis més arran de l'avançament de la malaltia. El recompte d'avui del Departament de Salut amb 190 noves infeccions situa en 509 el nombre de malalts registrats.