L'habitual bullici que caracteritza les sessions al Congrés dels Diputats ha desaparegut aquest matí. Ni periodistes, ni fotògrafs, ni pràcticament diputats. Menys d'un 1% dels escons de l'hemicicle estan avui ocupats. Amb prou feines una trentena dels 350 que hi ha. És l'estampa que ha deixat la crisi del coronavirus en la compareixença històrica de Pedro Sánchez per explicar la situació d'estat d'alarma. En total hi ha 41 persones: el president, 28 diputats, cinc ministres, el secretari general del Congrés, dos lletrats, dos fotògrafs, un uxier, una taquígrafa i una treballadora de la neteja. 

 

"És inusual", ha reconegut la presidenta de les Corts per inaugurar la sessió i donar pas al president espanyol. Al seu davant, un hemicicle pràcticament desert. A la bancada del govern, els imprescindibles. Ell i els ministres responsables de la gestió de l'emergència: el de Salut, Salvador Illa, el d'Interior, Grande Marlaska, la de Defensa, Margarita Robles, i el de Foment, Jose Luis Ábalos, així com la vicepresidenta Carmen Calvo. A la resta de seients, comptats diputats que guarden com a mínim una cadira de separació entre ells. De fet, la majoria, dues. Algun s'ha posat fins i tot mascareta. Entre orador i orador, una treballadora del servei de neteja, Valentina Cepeda, puja a la tribuna per desinfectar el faristol, entre els aplaudiments dels diputats presents. 

Per evitar contagis, la presidència del Congrés va traslladar als grups la necessitat de regular l'assistència i limitar-la a un 5% de cada grup amb un mínim d'un representant. Alhora, es va decidir restringir l'accés als treballadors dels mitjans de comunicació, que paradoxalment no poden cobrir in situ la compareixença més transcendental de les últimes dècades. I és que no hi ha precedents de la implantació a Espanya d'un decret d'estat d'alarma com l'actual, que molt probablement s'allargarà més de les dues setmanes previstes inicialment. 

Ni JxCat, ni la CUP, ni Bildu ni tampoc Ciutadans no assisteixen presencialment al ple per raons de seguretat. Arrimadas, embarassada, ha demanat poder replicar Sánchez per via telemàtica.

Per part del PSOE hi ha sis diputats, encapçalats per Adriana Lastra. Com que la indicació del govern és evitar els desplaçaments, tots són de Madrid. En el cas del PP hi ha Pablo Casado i quatre representants populars més, entre els quals Cayetana Álvarez de Toledo. Vox, que en principi té tots els seus diputats en quarantena des que va saber-se que Javier Ortega Smith s'havia contagiat i escampat el virus durant el congrés del partit a Vistalegre —infectant el mateix  líder d'ultradreta Santiago Abascal— ha decidit enviar-hi el seu portaveu, Iván Espinosa de los Monteros, i dos membres més que en principi haurien donat negatiu a la prova del Covid-19. 

A diferència del consell de ministres de dissabte passat, no hi és Pablo Iglesias, en compliment del confinament receptat després que la seva parella, la també diputada i membre del govern Irene Montero, hagués donat positiu. En nom de Podemos hi ha Pablo Echenique i Enrique Santiago. Pel que fa als partits independentistes, l'únic representant present és Gabriel Rufián, assegut a l'extrem oposat d'Aitor Esteban, del PNB. 

L'absència de la immensa majoria de diputats no serà un problema sobretot perquè no hi ha prevista cap votació. Pedro Sánchez no té límit de temps per a la seva intervenció, que ha arrencat a les 9 del matí. Després parlaran durant 15 minuts els portaveus dels grups per ordre de major a menor, obrint un torn de rèplica de cinc minuts més.