L’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, ha demanat que “es permeti a tots els presos i preses, que ja gaudeixen de permisos per sortir de la presó, que puguin passar el que resta de confinament a les seves llars amb la família (…) amb un gest de generositat, d’humilitat i d’humanitat”. Ho ha dit en l’homilia de l’ofici de Divendres Sant —la celebració de la passió i mort de Jesús— a la Catedral de Tarragona. La referència, que inclou als presos polítics, segueix les peticions que ha fet el Papa Francesc en relació als presos en aquest temps de pandèmia.

L’arquebisbe ha formulat una segona petició: que “el Govern, les entitats socials, i els homes i dones de bona voluntat, trobem els camins més idonis per exercir solidaritat”, com ha avançat Catalunya Religió.

Planellas és un dels bisbes catalans que ha visitat els presos polítics. Ho han fet els de Girona, Francesc Pardo; de Vic, Romà Casanova, i de Solsona, Xavier Novell. L’arquebisbe de Tarragona és també és el president de la Conferència Episcopal Tarraconense, que aplega als nou bisbats catalans.

Cada Divendres Sant, ha explicat Planellas, l’Església prega contra “la fam i la misèria” i “pels empresonats i pels perseguits, pels qui són tractats injustament pels homes, pels emigrants, pels exiliats”, “pels moribunds i per tots els qui sofreixen”.

En aquest context, s’ha unit a les referències fetes pel Papa Francesc recordant “el deure que tenen els governants de vetllar per la salut dels qui es troben reclosos a les presons”. En l’Àngelus del 29 de març, el papa va donar suport a l’informe de la Comissió de Drets Humans de Nacions Unides, que presideix Michelle Bachelet. Allí es demana l’alliberament temporal dels presos més vulnerables i per causes menors o polítiques. Francesc va fer “una crida a les autoritats perquè siguin sensibles davant aquest greu problema i prenguin les mesures necessàries”. Aquest dilluns va tornar a recordar el deure dels governants de vetllar per la salut dels empresonats. La referència crítica a la presó preventiva del Papa és més antiga, però.

En la celebració de la Passió del Senyor s’ha afegit enguany la pregària “per tots els qui pateixen les conseqüències de l’epidèmia actual: que Déu Pare concedeixi salut als malalts, fortalesa al personal sanitari, consol a les famílies i la salvació a totes les víctimes que han mort”.

Per respondre a la “pregària davant el clam i les angoixes de tots els homes i per totes les seves necessitats”, Planellas també ha demanat que la solidaritat marqui aquests moments i la sortida a la crisi. Aquest ha de ser el referent dels governs i dels agents socials, inclosa l’Església, perquè “compartir no és tan sols quelcom desitjable, sinó que és de justícia”.

En l’homilia, l’arquebisbe ha explicat com la mort de Jesús en la creu mostra que “Déu no és aliè a la nostra història” i que “s’ha apropat i ha experimentat el que és sofrir, plorar i morir” com molts estan experimentant en la pandèmia. “En ell veiem com concentrat tot el dolor de la història, en ell es troben representats tots els que han patit i continuen patint: els oprimits, els innocents maltractats, els que no han tingut sort a la vida, els que no han pogut gaudir de la vida, els crucificats de mil i una formes”, ha dit.