El passat mes de març, els partits independentistes, els comuns i els socialistes van subscriure un acord per arraconar Vox al Parlament. El segon punt d'aquell cordó sanitari deia que "sempre que sigui possible" s'intentarà evitar "la presència de formacions d'extrema dreta en els nomenaments que el Parlament té potestat". Aquest apartat ha acabat motivant una divisió entre els signants originals i el PSC se n'ha acabat despenjant. La fractura s'ha visualitzat aquest dijous al Parlament. 

ERC, Junts, CUP i comuns han reconvertit aquell document signat ara fa dos mesos en dues propostes de resolució. Les iniciatives presentades aposten per la creació d'una comissió d'estudi sobre el racisme institucional a Catalunya, així com un seguit de mesures per protegir el Parlament dels discursos d'odi. Al text impulsat, "es reafirma la vocació de la cambra de continaur sent un espai de llibertat i confrontació política, d’idees i de diàleg" i convida a "impulsar una reforma del reglament que garanteixi aquest blindatge davant els discursos de l’odi i la discriminació". Les propostes no s'entraran fins dimarts al registre per donar marge al PSC per sumar-s'hi. De moment, se n'han desmarcat. "Compartim l'objectiu, però no l'estratègia", mantenen els socialistes. "Cal actuar amb intel·ligència", demanen, per evitar fer-los grans. 

El senador de la discòrdia

El PSC adverteix del risc que passar-se de frenada alimenti Vox que, recorden, beu del victimisme per créixer a les urnes. En aquest sentit, com ja va avançar ElNacional.cat fa uns dies, el veto a la designació del senador que correspondria a Vox ha esquerdat el bloc contra la ultra dreta. 

El reglament estipula que la Junta de Portaveus ha de fixar el nombre de senadors que corresponen a cada grup parlamentari en funció dels resultats obtinguts a les eleccions. En base al 14-F, a Vox n'hi tocaria un. I el propòsit d'independentistes i comuns és conjurar-se per impedir que el Parlament enviï al Senat un representant de Vox. Amb tot, els grups independentistes reconeixen que estan cercant els mecanismes jurídics per dilucidar si hi ha o no cobertura jurídica

Els lletrats del Parlament van expressar els seus dubtes a la reunió de la Mesa d'aquest dimarts. Hi ha el precendent del veto a Miquel Iceta l'any 2019, quan l'independentisme va tombar la seva designació en la votació al ple. El líder socialista va acabar duent el cas al TC, però el recurs va decaure perquè el PSC va acabar proposant un candidat alternatiu. En tot cas, la diferència és que llavors no es posava en qüestió que la cadira fos pel PSC, sinó que el veto era al nom concret. Ara, en canvi, el que es voldria bloquejar és que la plaça sigui per Vox. 

A la imatge principal, els diputats de Vox a l'entrada del Parlament. / S. Alcàzar