La xef del Semproniana, Ada Parellada, s'endinsa a les cases dels cuinòfils més intrèpids de Catalunya per resoldre dubtes setmanals sobre els productes del dia a dia. Des de verdures i tota mena d'hortalisses i fruites, fins a qualsevol mena de dolç, passant per la carn i el peix. Maneres per aprofitar els aliments en la seva esplendor, tècniques innovadores i consells que, en definitiva, ens faran gaudir d'una vida i un receptari més còmode als fogons de casa nostra. El consell revelador que aquesta setmana ens exposa la cuinera catalana és com fer chutney de codony a casa, un truc indispensable que no podràs deixar de fer servir.
Agafa llibreta i bolígraf, i fes play al vídeo per esbrinar tots els consells d'Ada Parellada d'aquesta setmana.
Com fer 'chutney' de codony a casa
El codony és la fruita reina de la tardor. Un producte excel·lent amb el qual es poden fer moltes més receptes del que sovint pensem. És molt habitual tenir al cap la imatge del codony i seguidament la del codonyat, com si fos l'única preparació que es pot fer amb aquesta fruita. Certament, és una de les més populars, i també de les més bones, per què no dir-ho. Però no és l'única. Amb codony es poden fer moltes altres receptes delicioses que serveixen per guarnir els plats amb aquell toc de tardor que de vegades ens falta en aquesta època de l'any. Fer servir bolets, castanyes, moniato o carabassa està molt bé, però si vols passar al següent nivell, sense gaire complicació, has de fer aquest chutney de codony. Una delícia dolça plena de textures que no només afegirà sabor als teus plats, sinó que a més els farà molt més juganers i bonics. No és el mateix menjar-te un tall de llom al plat, que gaudir d'un tall de llom mentre vas combinant cada tall amb una mica de poma, una mica de codony, una llesca de pa sucada a la salsa... És una preparació magnífica!
És molt habitual tenir al cap la imatge del codony i seguidament la del codonyat, com si fos l'única preparació que es pot fer amb aquesta fruita. Certament, és una de les més populars, i també de les més bones, per què no dir-ho. Però no és l'única
Ingredients:
- 500 g de codony
- 500 g de pomes
- 100 g de panses
- 100 ml de vinagre (de poma, de Banyuls)
- 200 g de sucre
- 100 g de sucre panela
- 1 branca de canyella
- 2 claus d’olor
- 5 grans de pebre negre
- 1 bitxo
- 2 grans d’all
- 1 tros de gingebre fresc
- Unes boles de ginebró
- Sal
- Oli
- 300 ml d’aigua

Elaboració:
Pelem i filetegem els alls. Els daurem lleugerament a foc lent en un raig d’oli. Pelem i tallem els codonys i les pomes. Els posem a la cassola amb la resta d’ingredients. Afegim l’aigua. Tapem la cassola i coem lentament durant 1 hora. Si els codonys encara són durs, deixem coure 30 minuts més. És important que quedi un almívar bonic, la poma pràcticament desfeta i el codony tendre. Servim amb llom, botifarra, secret o filet de porc.