Avui el Parlament d'Andalusia ha comptat amb una convidada molt especial en el dia que votaven fer senadora a Susana Díaz, després de ser derrotada per Juan Espadas, alcalde de Sevilla, en les primàries socialistes per escollir candidat a la Junta. No es tracta de cap important polític andalús que hagi volgut donar suport a l’expresidenta, ni de cap figura del món artístic o cap familiar. I és que ha estat una rata de grans dimensions la que s'ha colat al ple del Parlament per sorpresa de tots els diputats, que han cridat esverats per aquesta inoportuna reacció.

La primera que ha albirat la rata mentre creuava la sala de plens ha estat la presidenta del Parlament, Marta Bosquet Aznar​, de Ciutadans. En aquell moment estava explicant com s'havia de fer la votació per aprovar la designació de Díaz com a senadora. Però a mig discurs, quan la secretària Verónica Pérez, estava a punt de començar a cridar els diputats, Bosquet no ha pogut reprimir un crit d'esglai. Aquest ha alertat a la resta d'assistents, que no sabien exactament que estava succeint. En veure l'animal, que es passejava tranquil·lament per la sala, tots s'han espantat i s'han aixecat de les seves cadires. 

Crides a la tranquil·litat 

Entre el nerviosisme i les rialles, els més valents han quedat asseguts, mentre que alguns han pujat a les baranes de la sala per evitar que els seus peus toquessin a terra i la rata els pogués atacar. Fins i tot hi ha qui s'han situat als laterals de la sala, per allunyar-se l'escena del crim. Bosquet, la creadora de l'escàndol, ha intentat cridar a la calma, "Senyories, per favor, tranquil·litat!" ha demanat en repetides ocasions, tot i que la resta de diputats l'han ignorat, ja que seguien esverats per aquesta molesta aparició. 

Després d'una segons d'incertesa en el que s'han apagat els micròfons de la sala, una veu ha preguntat "Us l'heu carregat?". Pel que s'ha pogut veure en el vídeo,  un dels diputats, en lloc de "carregar-se" la rata, de grans dimensions, hauria aconseguit que abandones viva la sala per una de les portes laterals. En aquell moment, els diputats ha esclatat en aplaudiments, celebrant  la seva victòria damunt l'animal.

La rata ha sortit viva de la sala  

El rebombori s'ha allargat uns minuts més fins que la presidenta Bosquet ha donat per tancat l'episodi, que segons ha volgut remarcar, "s'ha resolt satisfactòriament", sense poder evitar riure. Llavors, ha demanat de nou a la secretaria primera del Parlament que, "si res no  ho impedeix", cridi als diputats per la votació. Durant la resta del ple s'han pogut continuar sentint comentaris, per exemple d'una diputada que amb el micro obert, ha lamentat que la rata se li hagués acostat. "Totes les coses dolentes venen cap a mi", ha assegurat als seus companys. 

Finalment, Díaz ha estat elegida amb 88 vots a favor com a senadora per Andalusia, i 19 vots en blanc. La rata, però, no ha participat en la votació. 

Un atac de riure al Parlament 

Aquesta no és la primera anècdota que es viu al  Parlament andalús. Ens hem de remuntar fins a l'any 1994 per recordar el dia que un atac de riure conjunt va obligar a suspendre una sessió plenària. Era un dia de molta tensió, ja que el govern del socialista Manuel Chaves penjava d'un fil. El PP havia presentat una esmena als pressupostos i Izquierda Unida, de qui depenia el govern, es plantejava votar-hi a favor.