El País Valencià i Andalusia faran front comú per plantejar una reforma de finançament autonòmic. El conseller d'Hisenda del País Valencià, Vicent Soler, i el seu homòleg a la Junta, Juan Bravo, es reuniran divendres per arribar a una proposta que "beneficiï" al conjunt de les autonomies, informa EuropaPress. A més, la trobada servirà per establir les bases de la cimera bilateral que protagonitzaran els presidents d'ambdues comunitats al setembre. 

Front comú entre les autonomies "pitjor finançades"

"El nostre objectiu és consensuar amb Andalusia i amb la resta de territoris una proposta de reforma en què totes les autonomies es vegin beneficiades en incorporar més recursos que ens permetin fer front a les nostres obligacions i al sosteniment de l'Estat del Benestar", ha explicat Soler en un comunicat. El conseller ha justificat la trobada amb Andalusia, a més, per la "necessitat de suport mutu" entre les "autonomies pitjor finançades, com les nostres". 

Presidentes autonomicos Ximo Puig Juanme Moreno Francina Armengol - Cercle Economia

Ximo Puig amb Juanma Moreno i Francina Armengol a la Reunió Anual del Cercle d'Economia / Cercle d'Economia

"Volem que aquest debat es plantegi com una gran qüestió d'Estat, les autonomies han de perdre la por que s'obri el debat sobre la reforma del model perquè no volem perjudicar ningú, sinó garantir que totes les persones tinguin les mateixes oportunitats", assenyala en el text.

El president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, ja va expressar al juny la seva voluntat de crear una aliança Andalusia-País Valencià per reclamar un "finançament més just" al govern espanyol. En una entrevista a Canal Sur Radio, recollida per Europa Press, Moreno va expressar el seu desig d'"anar junts" en aquesta qüestió, ja que considera que són "les dues més damnificades" amb l'actual sistema de finançament autonòmic.

Negociacions amb balears

Just la setmana passada es va celebrar la primera cimera valencianobalear entre els governs d'ambdues autonomies. L'esdeveniment buscava establir una estratègia comuna en matèria social, econòmica i institucional entre ambdós territoris fugint de la mirada centralista. En aquest sentit, la presidenta balear, Francina Armengol, va lamentar que "la visió de centralista no té en compte la gran diversitat que poden aportar societats com les Balears i la Comunitat Valenciana".

president generalitat ximo puig presidenta balear francina armengol palma europa press

Ximo Puig i Francina Armengol a la cimera valencianobalear / EuropaPress

En acabar la cimera, els executius van destacar la necessitat d'un nou sistema de finançament "que permeti desplegar tots els serveis públics" als quals s'han compromès les autonomies. A més, van reclamar fer front al repte demogràfic en "tots els seus aspectes" i que se segueixi descentralitzant i enfortint els serveis públics.

A la Reunió Anual del Cercle d'Economia, Armengol es va mostrar favorable a un canvi de finançament autonòmic, igual que el president gallec, Alberto Núñez Feijóo. Les declaracions es van realitzar en una taula rodona on també van participar els presidents del País Valencià i Andalusia. Tots quatre van coincidir que l'actual model està "obsolet".

 

Imatge principal, president del País Valencià, Ximo Puig, amb el seu homòleg a Andalusia, Juanma Moreno / EuropaPress