Pedro Sánchez assaboreix aquest diumenge una victòria aliena. No és per la punxada de la manifestació ultra de Colón, que ha vist novament el PP i Cs arrossegats per l’extrema dreta de Vox. La bona nova ha vingut del sud. L’expresidenta andalusa Susana Díaz no repetirà com a candidata a la Junta, quan se celebrin noves eleccions. A les primàries del PSOE-A s’ha imposat l’alcalde de Sevilla, Juan Espadas, l’alcalde oficialista de La Moncloa i de Ferraz. Ho ha fet amb solvència, amb més del 50% dels vots i no serà necessària una segona volta. Això sí, a l’espera d’un congrés, Díaz continuarà sent secretària general de la federació andalusa.

Ho ha anunciat el secretari d'organització del PSOE-A i mà dreta de Díaz, Juan Cornejo. Amb el 93% escrutat, la candidatura de Juan Espadas obté el 55,19% dels vots. I amb una participació alta, que arriba fins al 75%. La segona classificada és Susana Díaz, amb el 38,43%, gairebé vint punts de diferència. I en tercer lloc queda Luis Ángel Hierro, amb el 5,51% dels sufragis.

Aquesta setmana, des de La Moncloa, ja transmetien en privat la necessitat de passar pàgina al lideratge de Susana Díaz, i de forma ràpida. De fet, retreien que ja ho hauria d’haver fet, per iniciativa pròpia, després de perdre la Junta d’Andalusia, la joia de la corona dels socialistes. Ara San Telmo està en mans del PP i Ciutadans, amb el suport extern de l’extrema dreta de Vox.

juan espadas psoe andalusia - EFE

FOTO: Juan Espadas, alcalde de Sevilla, s'imposa clarament a les primàries per ser candidat a la Junta (EFE)

Malgrat algunes veus discordants, que emergeixen també amb els indults als presos polítics, Pedro Sánchez ha aconseguit un control ferri sobre el partit en la seva segona etapa. El mateix control que no va tenir en la primera etapa, quan va ser escapçat com a secretari general en un moviment que va liderar sobretot la llavors presidenta andalusa Susana Díaz. Però Sánchez l'ha acabat enfonsant. Primer en les primàries federals del 2017 i ara en les primàries andaluses, forçant primàries i promocionant Juan Espadas.

Les primàries van ser avançades, després de la pressió de Ferraz, argumentant un possible avançament electoral del president Juanma Moreno seguint l'estela d'Isabel Díaz Ayuso. Fins a 45.374 militants andalusos estaven cridats a les urnes, per a escollir entre Susana Díaz, Juan Espadas o un tercer candidat, Luis Ángel Hierro.

Si Espadas no hagués aconseguit avui almenys el 50% dels vots, com estableixen els estatuts, s'hauria hagut d'enfrontar a una segona volta contra Susana Díaz, que hagués tingut lloc diumenge que ve. Però finalment el desallotjament de la lideressa ha estat per la via ràpida.