La secretaria general del PSOE d'Andalusia, Susana Díaz, ha acceptat la seva designació com a senadora dins de la quota autonòmica de la comunitat. D'aquesta manera Díaz seguirà les passes d'altres expresidents autonòmics, com José Montilla, qui també va acabar al Senat. L'expresidenta de la junta ha assegurat que estarà "on em diguin els meus companys i companyes". 

La designació de Díaz es votarà en el darrer ple parlamentari del mes de juliol. La socialista planeja incorporar-se a la Cambra Alta el pròxim mes de setembre, segons recull Efe. El candidat socialista a la Presidència de la Junta d'Andalusia, Juan Espadas, ha estat l'encarregat d’anunciar el nou destí de Díaz. 

L'anunci de nou càrrec que ostentarà Díaz en uns mesos s'ha fet un dia després de la celebració del Comitè Director del PSOE andalús. El nomenament pretén donar l’oportunitat a la socialista de tenir "una sortida digna", segons recull ElDiario.es

juan espadas psoe andalusia - EFE

Juna Espadas, guanyador de les primàries del PSOE-A i alcalde de Sevilla / Efe

La vida després de la derrota

Susana Díaz encara una nova etapa de la seva carrera política després d'haver perdut les primàries del PSOE d'Andalusia escollir el futur candidat a la Junta. La històrica dirigent andalusa va perdre davant de Juan Espadas. Díaz va aconseguir més del 38% dels vots, mentre que Espadas en va obtenir el 55,19%. Si Espadas no hagués aconseguit almenys el 50% dels vots, com estableixen els estatuts, s'hauria hagut d'enfrontar a una segona volta contra Susana Díaz. D'aquesta manera, però, la fi del lideratge de Díaz va ser ràpid. Fins a 45.374 militants socialistes andalusos estaven cridats a les urnes, per a escollir entre Susana Díaz, Juan Espadas o un tercer candidat, Luis Ángel Hierro.

No és d'estranyar que aquests resultats fossin benvinguts a La Moncloa, on Díaz mai va arribar en perdre les primàries contra Pedro Sánchez. Veus properes al govern ja apuntaven abans de les primàries que el temps de Díaz havia arribat a la seva fi i li retreien que no delegués el seu liderat per iniciativa pròpia. 

Les primàries van ser avançades argumentant un possible avançament electoral del president Juanma Moreno seguint l'exemple d'Isabel Díaz Ayuso. En un primer moment Susana Díaz no es mostra receptiva a la idea d'avançar les primàries, però després de les pressions rebudes per Ferraz va acabar acceptant avançar els comicis. Tot i recular, la líder socialista va aprofitar per criticar als seus companys de Madrid després de la derrota que van viure a les urnes. Un final que ella mateixa va acabar patint a casa seva davant d'Espada. 

 

Imatge principal: Susana Díaz durant un míting del PSOE a Andalusia / Efe