Granet de sorra per treure’s de sobre la gran quantitat de problemes que aglutina el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). El sector progressista de la cúpula judicial espanyola ha acordat aquest dijous proposar com a candidat pel Tribunal Constitucional José Manuel Bandrés, que és magistrat de la Sala Contenciosa-Administrativa del Tribunal Suprem. Els vocals progressistes ho han acordat en una reunió que s’ha celebrat aquest mateix dijous a Madrid.

La trobada s’ha produït després que el PP decidís aixecar-se de la taula de negociació amb el PSOE després que el govern espanyol assegurés que tenia la voluntat de reformar el delicte de sedició. Ha estat una reunió, tal com ha avançat eldiario.es, en la qual també s’ha instat al sector conservador a seure aquesta mateixa tarda en una comissió negociadora creada per fer aquestes designacions. El bloc progressista del CGPJ està format per vocals suggerits pel PSOE, Izquierda Unida i PNB. Queda ara en mans de l’actual president substitut, el progressista Rafael Mozo, convocar un nou ple extraordinari en els pròxims dies per tal d’abordar aquesta qüestió.

Cal tenir en compte que els nomenaments pel Tribunal Constitucional han de comptar amb el suport d’almenys 11 dels 18 membres que actualment conformen el Ple del Consell General del Poder Judicial. És a dir, que o bé alguns progressistes o bé alguns conservadors han de cedir. Ja que els progressistes estan en minoria amb 8 vocals, però els conservadors també necessiten algú de l’altre bloc perquè ells només són 10 vocals. De totes maneres, existeix l’acord no escrit de proposar un membre conservador i un membre progressista.

Ara per ara, el bloc progressista ja ha comunicat al bloc conservador que han triat Bandrés. De totes maneres, els conservadors encara no han fet cap proposta. Cal tenir en compte que aquest magistrat mai no havia comptat amb el suport conjunt de tot el bloc progressista. Un dels altres noms que sonava en aquest sector era el de Pablo Lucas. És per aquest motiu que aquest bloc ha acabat optant per fer una votació interna.

Bandrés és magistrat del Tribunal Suprem des de l’any 2003. És membre fundador de Juezas y Jueces para la Democracia i ha estat un nom que ha sonat sempre dins de la trinxera progressista. Va entrar al món de la judicatura l’any 1980. Abans d’arribar al Tribunal Suprem, Bandrés va passar per jutjats del País Basc, Catalunya i Aragó. Més tard va arribar a formar part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Aquesta notícia arriba escassos dies després que el PP decidís posar fre a les negociacions sobre la renovació del CGPJ. La petició que fan ara els populars al PSOE és que des del govern espanyol es faci marxa enrere en la intenció de reformar el delicte de sedició. “Encara hi ha possibilitats”, reconeixia el mateix coordinador general del partit aquest dijous.