El govern de Pedro Sánchez ja ha escollit els dos magistrats amb els quals renovarà el Tribunal Constitucional, com li toca fer cada nou anys. Aquest cop, avança El País, l'entrada de Juan Carlos Campo, exministre de Justícia i redactor dels indults als presos polítics independentistes i de la catalana Laura Díez, exdirectora general d'afers constitucionals de la Moncloa, faran decantar la balança cap a la majoria progressista al TC. Ara per ara, el PP compta amb 6 magistrats conservadors, davant els 5 del PSOE, després que un membre conservador dimitís i la seva plaça quedés vacant. Amb els dos nous fitxatges de l'Executiu espanyol i encara que els conservadors nomenessin un substitut del seu color polític, l'alineació final podria quedar en 7-5 a favor dels progressistes.

Sánchez renova dos magistrats del TC

El Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts els nomenaments de l'exministre de Justícia Juan Carlos Campo i de l'exdirectora general del Ministeri de Presidència Laura Díez com a nous magistrats del Tribunal Constitucional, segons ha avançat El País aquest dimarts. El govern espanyol havia manifestat en nombroses ocasions la seva intenció de nomenar els seus dos candidats al TC, sense esperar que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) es desbloquegés i designés els altres dos magistrats pendents de renovació. 

En els darrers mesos, l'Executiu ha canviat de parer i ha contemplat designar als seus dos candidats per al TC, encara que el CGPJ no pogués fer el mateix perquè llavors la Llei orgànica del Poder Judicial (LOPJ) ho impedia. El govern espanyol també ha considerat donar un temps prudencial a l'òrgan de govern dels jutges perquè, ja recuperada la capacitat legal per a fer-ho, nominés a la seva dupla per al TC. Ara que la Moncloa ha optat per avançar sense el CGPJ, haurà d'esperar al Ple del TC, ja que és qui ha de donar el vistiplau als seleccionats. En un principi, fonts de la cort de garanties veien difícil que els dos aspirants de l'Executiu superessin el filtre del Ple sense els dos del CGPJ, perquè el Consell no podia complir amb la seva funció constitucional a causa de la reforma de la LOPJ del març de 2021, que prohibeix a l'òrgan fer nomenaments discrecionals en la cúpula judicial mentre estigui caducat, situació en la qual es troba encallat gairebé quatre anys. No obstant això, les mateixes fonts subratllen ara que l'escenari va canviar el juliol passat, quan PSOE i Unides Podem van impulsar l'aprovació d'una segona reforma perquè el Consell recuperés el seu poder de cobrir vacants en els alts tribunals, encara que només sigui aplicable al Constitucional.

Laura Díez i Juan Carlos Campo

Per al relleu que li pertoca al govern espanyol cada nou anys, el president Sánchez ha escollit el que va ser exministre de Justícia fins a la remodelació de gabinet del 2021, quan fou substituït per Pilar Llop. Una de les tasques més significatives al capdavant d'aquesta cartera va ser la redacció dels indults als nou presos polítics independentistes. Un cop va cessar com a ministre de Justícia, Campo va sol·licitar la seva reincorporació a l'Audiència Nacional per ocupar la seva plaça de magistrat en la Secció Tercera de la Sala penal, funcions que va reprendre el setembre de l'any passat. Per la seva banda, Díez Bueso va ocupar fins al mes d'abril passat el càrrec de directora general d'Assumptes Constitucionals i Coordinació Jurídica del ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, després d'haver passat pel lloc de directora del Gabinet del secretari d'Estat de Relacions amb les Corts.