El Consell per la República no celebrarà la consulta per conèixer l'opinió dels catalans sobre la possible celebració dels Jocs d'Hivern de 2030, després que el COE hagi descartat definitivament la celebració de les Olimpíades a Catalunya, tant en una candidatura en solitari com en una compartida amb l'Aragó, després que hagin fracassat les negociacions. Aquesta consulta era similar a la que tenia previst fer el Govern de la Generalitat, però aquesta es reduïa només als habitants de les comarques del Pirineu, on havien de tenir, teòricament, lloc les proves. Inicialment, estava convocada per a finals de juliol, però després que les negociacions amb el govern de Javier Lambán es trenquessin, es va ajornar sine die.

Candidatura descartada 

Tal com ha recordat el Consell per la República en un comunicat,  el passat 5 de febrer, una persona registrada a l'organisme va fer una proposta de consulta ciutadana per tal que es preguntés sobre la qüestió següent: ‘Estàs d'acord que se celebrin uns Jocs Olímpics al Pirineu?’. La proposta de consulta va ser aprovada per la Sindicatura Electoral del Consell, en "considerar que complia tots els requisits previstos al Reglament del Consell que obre la porta i regula aquest tipus de consultes d’iniciativa ciutadana". Seguidament i "d’acord amb les facultats que els atribueix aquest Reglament", el seu govern va establir que aquesta se celebraria entre el pròxim 25 de juny, tots just d'aquí a dos dies, i el 2 de juliol. 

Aquesta, però, amb la candidatura el 2030 descartada, però amb el COE posant damunt la taula una possible candidatura en solitari del país pel 2034, el govern del CxR s'ha reunit de forma extraordinària per acordar que, "en haver-se  produït una modificació substancial en les raons per les quals es va arribar a un acord amb la Sindicatura amb relació a les dates de votació i atenent a què la Consulta no està formalment convocada (d'acord amb el que s'estableix en l'article 11.9 del Reglament de Mecanismes de Consulta), cal suspendre les dates previstes i, en conseqüència, la consulta en els dies escollits". 

Com era la consulta? 

A finals d'abril es va plantejar aquesta consulta, que havia de ser oberta a tota la ciutadania de Catalunya major de 16 anys. A més, seguint el Reglament de Consultes que es va aprovar en l'Assemblea Fundacional de l'Organisme, s'havia de celebrar de forma telemàtica i, abans que la del Govern de la Generalitat, plantejada per a finals de juliol. L'objectiu, explicava el vicepresident del Consell, Toni Comín, era que pogués "votar tothom" sobre una pregunta clara i directa: "Creus que s'han de fer uns Jocs Olímpics al Pirineu?"