El 24 de juliol no hi haurà consulta sobre els Jocs Olímpics d'Hivern 2030 a Catalunya. Així ho ha decidit el Govern, després dels últims moviments marcats principalment pel trencament del projecte conjunt amb l'Aragó. Aquest mateix divendres el president de la Generalitat, Pere Aragonès, havia de signar el decret de convocatòria de la doble consulta, però a hores d'ara queda posposada. Segons ha explicat la consellera de la Presidència i principal responsable del projecte, Laura Vilagrà, la decisió es pren "per respecte" a la ciutadania, ja que avui dia no pot tenir tota la informació del projecte tècnic com per poder decidir en aquesta doble consulta en què participaran l'Alt Pirineu i l'Aran, però també el Ripollès, el Berguedà i el Solsonès. 

 

Vilagrà ho ha anunciat en roda de premsa des del Palau de la Generalitat, després d'una reunió amb alcaldes dels municipis de l'àmbit dels Jocs, en la qual els ha traslladat la decisió presa durant una conversa de 45 minuts on hi ha hagut "debat", segons la consellera. El Govern també ha traslladat, abans de la reunió, la decisió presa a la CUP, un dels partits que més s'oposa a la candidatura. "No sabem quan es tancarà la candidatura. Davant la situació i per respecte a la ciutadania hem decidit posposar la consulta, perquè les persones que han de votar han de tenir tota la informació", ha declarat la consellera, que ha assegurat que l'executiu continua compromès amb les consultes i amb que el territori voti. Així mateix, ha carregat contra l'Aragó, que ha considerat que per "interessos polítics" ha intentat boicotejar el projecte "amb posicions intransigents".

La consellera ha situat com a prioritat tancar de la manera més ràpida possible la candidatura per així poder reactivar com abans millor aquesta consulta, i per aquest motiu ha demanat "màxima celeritat". El que és evident és que el mes d'agost no es realitzarà, i que preveuen fer-la a la tardor, tan aviat com pugui ser. Sigui com sigui, la consellera ha assegurat que estan segurs que tiraran endavant una bona proposta per Catalunya: "Estem preparats per acollir uns Jocs Olímpics d'Hivern". Preguntada per la possibilitat que aquests entrebancs amb l'Aragó obliguin Catalunya a acabar preparant una candidatura per l'any 2034 i no el 2030, Vilagrà ha assegurat que el calendari segueix sent l'inicial, i que el canvi de la consulta no condiciona la presentació de la candidatura, perquè el Comitè Olímpic Internacional prendrà la decisió el maig del 2023: "Tenim temps suficient". 

El passat 4 d'abril el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va signar el decret d'impuls de la consulta sobre els Jocs Olímpics d'Hivern 2030, després que uns dies abans el Comitè Olímpic Espanyol (COE) avalés la proposta tècnica de l'esdeveniment tot i el rebuig de l'Aragó. La idea inicial era preguntar a l'Alt Pirineu i l'Aran si el Govern de la Generalitat ha de presentar candidatura per als Jocs Olímpics d'Hivern amb una opció de respostes binària (sí o no). El mateix dia també s'havia de consultar a les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès amb una altra pregunta: "La seva comarca s'ha d'involucrar en el projecte de Jocs d'Hivern?". 

El govern d'Aragó s'ha despenjat

Tot plegat arriba després que el president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, s'hagi mostrat obert a negociar la candidatura per als JJOO d'Hivern 2030 directament amb els territoris i les estacions d'esquí aragoneses que han mostrat interès. Blanco ha remarcat que el COE vol presentar una candidatura "sí o sí", perquè Espanya mai ha celebrat uns Jocs d'Hivern al Pirineu i "s'ho mereixen". Després de donar per trencades les negociacions per a un acord de candidatura conjunta entre Catalunya i Aragó, el president del Comitè ha dit que malgrat que no queda gaire temps cal reprendre el diàleg per intentar presentar la proposta que va plantejar la comissió tècnica. En aquest sentit, ha descartat una candidatura que només inclogui Catalunya. També ha recordat que la candidatura la presenta el COE, i ha posat en valor que la gent dels dos territoris, en referència a Catalunya i Aragó, hagi entès la importància de la candidatura i per això estiguin "lluitant" per un acord i deixar de banda "debats estèrils". En aquest sentit, Blanco ha lamentat que, mentre en el terreny de la política hi ha debat, en l'àmbit tècnic, hi hagi acord, i per això no ha descartat negociar directament amb els territoris.

Stop JJOO demana al COE que no tiri endavant

La Plataforma Stop JJOO ha lamentat que des del Comitè Olímpic Espanyol (COE) "s'entestin" a mantenir el projecte de Jocs d'Hivern 2030 malgrat reconèixer que ara per ara no hi ha acord polític per tirar-lo endavant. Un dels seus portaveus, Bernat Lavaquiol, ha assegurat que amb tot plegat es constata que la candidatura "fa aigües per tot arreu" i ha tornat a demanar al Govern que la retiri. També ha afirmat que, precisament, aquesta manca d'unitat en l'esfera política i la "contestació social" que ha rebut la faran "caure", ja que considera que el Comitè Olímpic Internacional (COI) no la triarà.