Li entra per una orella i li surt per l'altra. L'Aragó s'ha fet el sord davant les crítiques i ha anunciat que ja prepara la candidatura dels Jocs d'hivern per als 2034. Així ho ha dit el conseller d'Esports del govern aragonès, Felipe Faci, que ha detallat que "seguirà lluitant" per uns jocs i que preparà per al 2034 una candidatura "d'Estat, potent i imbatible". Ha preferit veure la situació com una "oportunitat" i afirmar que el seu executiu treballarà "com els darrers trenta anys" per aconseguir la candidatura. Una idea que ja havia expressat la consellera Laura Vilagrà: Catalunya vol una candidatura en solitari de cara al 2034.

En compareixença poc després que el Comitè Olímpic Espanyol (COE) hagi fet pública la seva decisió, Faci ha lamentat la "intransigència" de Catalunya en la candidatura conjunta del 2030 al Pirineu, cosa que ha fet naufragar l'empresa. Ha subratllat que arribar a un acord "era molt fàcil": només calia compartir l'esquí alpí. "Però no se m'ha donat mai una resposta tècnica al perquè de la negativa, per la qual cosa, entenem que ha estat una qüestió política", ha afegit. Llavors, el conseller ha celebrat que l'executiu del socialista Javier Lambán hagi defensat "els interessos" de l'Aragó i la "dignitat" dels aragonesos. Així mateix, ha remarcat la "manca d'equilibri" que tenia la proposta aprovada en primera instància pel COE.

El problema del repartiment

Respecte de la proposta, Faci ha puntualitzat que els membres del comitè tècnic aragonès "no li van donar mai validesa". El motiu? Perquè des del primer moment van plantejar el repartiment de l'esquí alpí, per bé que "no se'ls va escoltar mai". És per això que el govern aragonès va rebutjar una proposta que relegava la regió a un paper de "subsidiarietat", segons el conseller. I això que l'executiu "ha seguit presentant propostes fins al final, que han estat rebutjades". 

Posar-se d'acord era "molt fàcil". Faci ha insistit en el fet que n'hi havia prou per assolir un acord total repartint l'esquí alpí com ja es va fer als Jocs de Sarajevo o més recentment als de Pequín (o com es farà als Jocs de Milà). Així doncs, ha lamentat no haver rebut mai una resposta "tècnica" a la negativa del repartiment, cosa que atribueix a una qüestió "política". "Sembla que hi havia una línia vermella que no es podia passar, és la sensació que he tingut", ha dit. També ha criticat que el president del COE, Alejandro Blanco, "tampoc tenia massa interès en el repartiment". De fet, Blanco ha estat objecte de les crítiques del govern aragonès en les últimes setmanes.