El Consell per la República farà una consulta sobre la conveniència o no que se celebrin uns Jocs Olímpics d'Hivern al Pirineu. Sera una consulta oberta a tots els ciutadans de Catalunya majors de 16 anys, i se celebrarà, d'acord amb el Reglament de Consultes que va aprovar l'Assemblea Fundacional del Consell, de manera telemàtica. La intenció és que se celebri el mes de juny, abans de les consultes convocades pel Govern de la Generalitat, i que el període de votació sigui de més d'un dia. L'objectiu, segons ha explicat el vicepresident del Consell, Toni Comín, és que "pugui votar tothom" sobre una pregunta clara i directa: "Creus que s'han de fer uns Jocs Olímpics al Pirineu?"

La consulta es posa en marxa després que el Govern ja ha anunciat dues consultes a part del territori. A diferència de la proposta del Consell per la República, la consulta del Govern no es farà a tot el territori, durarà un sol dia, i serà només presencial; en concret, se celebrarà el 24 de juliol i comprendrà dues consultes diferents a dues parts diferents del territori, la primera serà a l'Alt Pirineu i Aran -"El Govern de la Generalitat ha de presentar una candidatura de Jocs Olímpics i Paralímpics de 2030?", preguntarà-, i la segona, al Ripollès, Solsonès i Berguedà -"La seva comarca s'ha d'involucrar en el projecte de Jocs Olímpics i Paralímpics de 2030?"-.

Amb tot, Comín ha assegurat que el Consell no pretén "esmenar ningú", tot i que ha destacat que "és un tema d'interès per a moltes persones, que mereix ser obert al conjunt de la ciutadania". També el membre del Govern del Consell Toni Castellà ha insistit que el Consell no té intenció de contraposar aquesta consulta a la del Govern, mentre que Lluís Llach ha subratllat que la voluntat d'aquest òrgan a l'exili no és anar contra ningú sinó impulsar el procés d'independència, a través de mecanismes molt participatius.

 

El reglament de consultes del Consell per la República, que es basa en el sistema de consultes de Suïssa, contempla que els membres del Consell puguin plantejar la celebració d'una consulta. Un cop acceptada per la Sindicatura Electoral, la consulta ha de rebre el suport d'un cinc per cent del cens autoritzats a participar, abans que se celebri.

Procediment en marxa

La recollida d'avals per preguntar sobre els Jocs d'Hivern començar aquesta nit a les 23 hores. Si la proposta obté els avals, des del Consell per la República es farà una consulta a partir de la pregunta que ha plantejat l'impulsor i ha avalat la Sindicatura.

Atès que la consulta es farà a tot el territori català i no només entre els inscrits, el Consell haurà d'elaborar un registre de ciutadans específic per aquesta votació. Comín ha comparat el mecanisme que s'utilitzarà amb el cens universal que es va utilitzar l'1-O, en què es construeix el registre de manera que no hi pugui haver frau. 

Resultat

Comín ha admès que el Consell és conscient que si convoca una consulta sobre una qüestió que no està sota el seu àmbit competencial, només pot ser consultiva; a més, ha explicat que el Govern del Consell, com a autoritat convocant s'ha de mantenir en una posició de neutralitat; però un cop tingui el resultat, la decisió d'organitzar uns Jocs Olímpics del Pirineu, la posició política que expressin els ciutadans que votaran sí és vinculant per al Consell. Les conseqüències és que un cop hi hagi un resultat el Consell per la República l'haurà d'assumir i defensar.