El Consell per la República vol deixar clar que el seu abast és dels Països Catalans. Des de la Catalunya Nord, l'òrgan a l'exili que presideix Carles Puigdemont ha anunciat el seu desplegament institucional aquest divendres a les Illes Balears amb una "presentació solemne".

Sota el que descriu com la "inequívoca premissa" d'anar-se "forjant institucionalment al conjunt de la nació", el Consell constituirà oficialment la seva delegació a les Illes Balears amb un acte protocol·lari de signatura al Palau dels Reis de Mallorca a Perpinyà.

Acte de signatura

Presidiran l'acte Puigdemont, junt als també membres del Consell, els consellers Toni Comín i Lluís Puig, la presidenta de l'ACN, Elisenda Paluzie, Carme Garcia i Lluís Llach.

Segons la nota de premsa del Consell, en representació de les Illes Balears hi seran Bernat Joan (Eivissa); Esperança Martí (Formentera); Joan Francesc López (Menorca); i Magdalena Gonzàlez i Maria Antònia Font, per Mallorca.

Intensifica l'activitat

Tot i que el procés de negociació entre ERC i Junts de l'acord per a la constitució del govern de Pere Aragonès va deixar clar les reticències que el Consell per la República aixeca a les files republicanes, aquest òrgan de l'exili no ha deixat d'ampliar les seves activitats els darrers mesos.

El mes d'abril va anunciar la posada en marxa del seu DNI digital, la qual cosa va aixecar una forta polseguera, i el mes de maig, una ofensiva per a l'objecció fiscal, sota el lema #ProuMonarquia. Les darreres setmanes ha posat en marxa el procés electoral per crear l'Assemblea del Consell, que ha d'actuar com a parlament a l'exili. La votació està prevista entre l'1 i el 3 d'octubre.

Consell de govern ampliat

Així mateix, aquest dissabte el Consell celebrarà una reunió del seu òrgan de govern ampliat a forces independentistes que no tenen representació al Parlament. S'hi incorporaran dos membres més, amb la qual cosa formaran part del consell de govern ampliat representants de Solidaritat (Enric Folch), Independentistes d'Esquerres (Jordi Pesarrodona), MES (Josep Serra), Reagrupament (Albert Aragonès) i Els Verds (Toni Roderic).

El que encara no s'ha acabat de tancar és el procés de reforma del Consell per la República per tal de facilitar l'entrada d'ERC i a la negociació del qual fonts republicanes han apuntat que existeix una divergència de calendari. Els republicans aposten per introduir els canvis de funcionament abans de les eleccions de l'Assemblea de Representants, a començaments d'octubre, mentre que el Consell prefereix que sigui el seu nou govern -sorgit d'aquests comicis- el qui lideri les negociacions per reformular aquest organisme a l'exili.

 

A la imatge principal, Carles Puigdemont amb els membres del Consell per la República en l'acte que va celebrar el Consell a Perpinyà el febrer del 2020 / Roberto Lázaro