La reforma del govern del Consell per la República encara porta cua. ERC vol enllestir els canvis a l'òrgan que presideix Carles Puigdemont abans de les eleccions a l'Assemblea de Representants que l'ens celebrarà entre l'1 i el 3 d'octubre. En canvi, el Consell prefereix que sigui el seu nou govern -sorgit d'aquests comicis- el qui lideri les negociacions per reformular l'organisme. Així ho han explicat a l'ACN fonts d'ERC i del Consell, que divergeixen sobre el calendari. Hi ha grups de treball que mantenen la interlocució, però els canvis a l'òrgan a l'exili no es concreten, després de ser un dels "esculls" de les negociacions entre ERC i Junts per l'acord d'investidura.

ERC es manté a l'espera que el Consell els concreti el calendari dels propers mesos. Els republicans consideren que el més lògic és reformar l'ens a l'exili abans de les eleccions a la seva Assemblea de Representants -el Parlament del Consell. El partit d'Oriol Junqueras vol concretar ara els canvis perquè la votació de l'octubre es faci amb el Consell ja renovat.

Si no, al partit temen que el nou govern de l'exili endarrereixi -o fins i tot entorpeixi- la reforma del Consell. Des d'ERC creuen que hi ha prou temps per enllestir els canvis abans d'acabar el setembre, però avisen que cal avançar ja en les negociacions dels equips de treball.

Votació a doble urna

D'altra banda, el Consell defensa que el més pràctic és que sigui el nou govern el qui concreti la reforma. Entre l'1 i el 3 d'octubre se celebraran les eleccions a l'Assemblea de Representants, que esdevindrà el Parlament del Consell. La votació serà a doble urna: la primera escollirà 40 electes del Principat per circumscripció única. I la segona triarà 81 membres de la ciutadania.

Així, el Parlament estarà format per 121 escons en total, i d'aquí en sortirà una presidència -com al Parlament de Catalunya-, que escollirà el seu govern. Segons fonts consultades de l'ens a l'exili, la nova presidència i el nou govern del Consell son els qui haurien de liderar les negociacions per "reformar" l'organisme.

Equilibris interns

El Consell va mostrar, a finals de març, tota "disponibilitat a reformar" la seva governança, tal com ERC reclamava des de feia setmanes (hi va "congelar" la seva participació durant mesos). Segons l'acord d'investidura entre ERC i Junts, signat a mitjans de maig, els dos partits fien l'estratègia del procés independentista a un nou "òrgan de decisió col·legiada" que han de formar junt amb la CUP, Òmnium i l'ANC, i que estarà "coordinat" amb el Consell per la República. El Govern hi ha de tenir un pes "important". Tal com ha pogut saber l'ACN, ja hi ha hagut converses en aquesta línia, però encara no s'ha concretat res.

ERC defensa que el Consell ha de refer els seus equilibris interns. Els republicans consideren que l'organisme de Puigdemont té massa representació de l'espai de JxCat, i menys d'altres actors. A tall d'exemple, hi ha Aurora Madaula i Toni Castellà com a representants -respectivament- d'Acció per la República i Demòcrates, dos partits vinculats a JxCat. En canvi, no hi ha representació de la CUP com a tal, sinó només de Poble Lliure -una de les organitzacions que la formen.

 

Foto principal: El president d'ERC, Oriol Junqueras, i el president de Junts, Carles Puigdemont / EFE