Les negociacions entre ERC i Junts per a la investidura del candidat dels republicans, Pere Aragonès, ha situat durant setmanes el Consell per la República sota el focus d'atenció arran de l'exigència del partit de Carles Puigdemont que es reconegui el protagonisme d'aquest òrgan en el lideratge del procés independentista.

El pols al voltant d'aquest tema es va acabar convertint en la raó que va bloquejar les negociacions per a la primera votació d'investidura i el mateix Consell es va oferir per a reformular la seva estructura de govern amb l'objectiu de facilitar l'entesa.

Identitat Digital Republicana

Més enllà de la polèmica, però, el Consell ha continuat desplegat les propostes que té previstes en el seu pla de Govern i avui ha presentat una de les iniciatives estrella, l'anomenada Identitat Digital Republicana (ID).

Es tracta d'un dispositiu d'identificació del qual disposaran totes aquelles persones que estiguin donades d'alta al registre del Consell i que els servirà per participar i votar en els debats i iniciatives que s'impulsi en aquest àmbit.

Estructura d'estat

Els responsables de l'ID admeten que aquesta identificació no serveix -"a curt termini"- per fer tràmits a l'administració de la Generalitat, però sí servirà per "fer tràmits que l'Estat no controlarà (o desconeixerà)".

L'objectiu és, segons s'explica a través d'una nota de premsa, disposar d'un "document en clau de Països Catalans" i "preparar una estructura d'estat", a més de crear "comunitat, cohesió social i consciència de col·lectivitat" i "espais de sobirania d'empoderament del ciutadà".

QR o carnet físic

Aquesta ID pot anar acompanyada d'un codi QR o fins i tot d'un carnet físic per aquelles persones que ho desitgin.

Qui vulguin disposar d'algun d'aquets dos sistemes el podran demanar a la pàgina web del Consell o bé a través de l'aplicació. El QR té un cost de 6 euros i la targeta física, 12 euros.

Captura 2021 04 06 a les 16.19.58

Imatge del carnet del Consell per la República.

Carnet de bambú

El QR, que es pot llegir amb la càmera del mòbil, permet entrar directament a la pàgina web o l'aplicació, identificant-se de forma ràpida, per fer accions com entrar al registre o votar.

El Consell subratlla que el carnet físic no és de plàstic sinó de bambú, un material biodegradable, amb la qual cosa es vol subratllar el compromís amb el medi ambient. La targeta, s'especifica, no caduca.

El Consell assegura, a través de la informació que ha facilitat a la premsa, que treballa per ampliar l'abast de la targeta a entitats, empreses, ONGs, plataformes, sindicats, fundacions, associacions... Tot i que reconeix que aquest és procés complicat i lent.

Què és el Consell per la República?

Segons el seu reglament fundacional, el Consell per la República és una institució que té per objecte “impulsar les activitats de caràcter polític, social, cultural i econòmic destinades a la implantació i materialització d’un estat independent a Catalunya en forma de república”.

De moment, hi ha 92.945 persones que s’han apuntat a l’anomenat registre ciutadà fundacional. L’únic requisit és ser major de 16 anys, acreditar la identitat i fer una aportació d’un mínim de 10 euros.

El Consell Fundacional està presidit per Puigdemont mentre que Toni Comín és el vicepresident. Es consideren membres nats d’aquest Consell Fundacional els integrants del Govern de la Generalitat en el moment en què es aplicar l’article 155 i que vulguin formar-ne part. La resta de membres del Consell, fins a 25, són nomenats i cessats per Puigdemont, com a president. És precisament la composició de la direcció del Consell un dels aspectes que ha provocat controvèrsia amb ERC.

 

A la imatge principal, Carles Puigdemont durant un acte del Consell per la República / ACN