El Consell de la República ha denunciat que "l'acord ERC-PSOE pretén acabar amb l’activisme de base independentista i amb l’exili". En un comunicat, ha assenyalat que la reforma del Codi Penal anunciada "no és un pas en la resolució del conflicte polític entre l’independentisme català i l’estat espanyol" perquè "restitueix el delicte de sedició amb un altre nom". En aquest sentit, l'entitat ha expressat la seva "preocupació" pel fet que el nou delicte de desordres públics agreujats suposa una ampliació "de les conductes criminalitzables"

La confrontació no és "només amb l'estat espanyol"

"La gent de l’1 d’octubre avui podria estar més amenaçada que abans d’aquesta reforma, perquè en aquesta estratègia no hi ha ni un gram de desjudicialització del conflicte", ha lamentat el Consell de la República, que ha assenyalat que la rebaixa de les penes màximes aplicables no implica que es deixi de perseguir l'independentisme. De fet, consideren que la reforma pot fer augmentar la repressió amb la "persecució penal contra la ciutadania", en especial, contra les protestes de l'activisme independentista. 

Amb tot, des del Consell de la República han carregat contra ERC per haver celebrat l'acord com un "avenç cap a la desjudicialització". Des de l'entitat consideren que la "desjudicialització és un engany" i que és incompatible desenvolupar polítiques independentistes en el marc de la constitució espanyola. Per aquest motiu, afirmen que a partir d'ara la confrontació no és "només amb l'estat espanyol". 

El Consell insta l'independentisme a fer "un acord d'acció unitari"

En el comunicat també s'ha fet referència a l'anunci de Patxi López, que, en un intent d'apaivagar les dretes, ha assegurat que la reforma de la sedició permetrà extradir els líders independentistes exiliats i superar els problemes que els va suposar fer-ho amb el delicte de sedició. Al respecte, el Consell de la República ha apuntat que aquesta és una mostra més que la reforma és un error i que "no ajuda en l'avenç a l'autodeterminació". 

Amb tot, l'entitat ha instat "tots els agents de l'independentisme" a coordinar-se per fer "un acord d'acció unitari" representatiu que els permeti "no d’haver d’assumir acords com els que ha fet ERC amb l’estat espanyol i que afecten el procés d’alliberament nacional". 

El Consell de la República s'ha pronunciat així en una línia similar de la del president a l'exili, Carles Puigdemont, que aquest divendres ha assenyalat que "qualsevol acusació pels fets de l'octubre del 2017 que es faci a l'empara de la reforma del delicte seria la demostració d'un engany". El president també ha afirmat que a parer seu, no hi ha cap "guany polític" en la reforma de la sedició, perquè malgrat que les penes màximes es redueixin, continua havent-hi persecució i condemna per aquests fets.