El Consell per la República se solidaritza amb Assange. El Govern del Consell per la República ha condemnat aquest divendres la decisió de la justícia britànica d'extradir l'activista Julian Assange, el responsable de WikiLeaks, als Estats Units en un comunicat fet públic aquest divendres. Segons el govern en funcions, el periodista australià, que "es va posicionar clarament a favor dels drets a decidir dels catalans i catalanes" ha estat perseguit i condemnat en un "infame procés d'extradició". Des del Consell posen en relleu el fet que avui, 10 de desembre, sigui el Dia Internacional dels Drets Humans, i que Assange hagi rebut la condemna pel simple fet de defensar "la llibertat d'expressió arreu del món". 

Suport a Catalunya

En el comunicat, el Govern del Consell per la República destaquen com "el periodista australià, en el seu afany de protegir drets i llibertats, es va posicionar clarament a favor del dret a decidir dels catalans i catalanes". El mateix president del Consell, Carles Puigdemont, va definir el calvari que pateix l'activista com "un infame procés d'extradició". A parer seu, Assange no només va donar suport a la causa catalana, sinó que "ha esdevingut una veu per a la llibertat d'expressió arreu del món". Així doncs, el Consell considera que "la llibertat d'expressió i el dret a la informació sempre han de prevaler" i, per tant, "rebutja frontalment el fet que sigui jutjat als Estats Units".

Tal com indiquen en l'escrit, "el suport d'Assange al moviment independentista de Catalunya ja li va costar, en el seu moment, represàlies en aquest cas per part del govern espanyol quan el 2018 li van tallar la comunicació quan es mantenia refugiat a l'ambaixada de l'Equador a Londres pels seus tuits a favor de Catalunya. Per contra, l'independentisme català es va mobilitzar en suport seu, fet que ell i la seva família van agrair

Extradició

Aquest divendres el Tribunal d'Apel·lació de Londres ha donat la raó als Estats Units i ha aprovat l'extradició d'Assange. Es tracta d'una victòria per al govern americà que encara es pot recórrer. És a dir, per al ciberactivista i el seu equip legal encara hi ha una oportunitat per no tocar sòl americà. La justícia britànica finalment ha donat llum verda a l'extradició d'Assange, després que el gener de 2021, un jutge britànic denegues als Estats Unit l'extradició del fundador de WikiLeaks, en considerar que aquest presentava un alt risc de suïcidi si era extradit. La decisió del gener no va satisfer a l'equip legal del govern americà que va presentar el recurs que avui es resol a favor seu. 

 

Foto principal: el president a l'exili, Carles Puigdemont, a l'assemblea del Consell per la República / Marta Lasalas