El gruix de les organitzacions independentistes catalanes, ja siguin partits polítics o entitats civils, s'han congregat aquest dilluns a la plaça Universitat de Barcelona per mostrar el seu suport al fundador de WikiLeaks, Julian Assange.

Aquest dilluns ha començat a Londres el judici que ha de decidir si el Regne Unit extradeix als EUA Assange, cosa que ha originat la convocatòria en algunes ciutats de tot Europa de concentracions de protesta sota el lema "El periodisme no és un crim".

La concentració de la capital catalana, impulsada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), ha reunit 600 persones, segons la Guàrdia Urbana, i ha comptat amb la participació, entre d'altres, de JxCat, ERC i la CUP, així com d'Òmnium Cultural.

El diputat de JxCat al Parlament Francesc de Dalmases, el parlamentari de la CUP al Congrés Albert Botran i la regidora d'ERC a Barcelona Eva Baró han estat els primers a prendre la paraula des de l'escenari preparat per a l'ocasió.

Han llegit una declaració que, segons ha explicat Dalmases, demà aprovarà la Junta de Portaveus de la cambra catalana amb l'aval d'aquestes forces independentistes i dels comuns. El text alerta sobre el "silenci estremidor" que envolta el cas d'Assange, que situa el fundador de WikiLeaks en "un context de desemparament internacional".

A més, apunta que la seva situació és "una metàfora de la crisi de valors polítics" que pateix bona part del món, "una amenaça" que també plana sobre Espanya, i afegeix que "el periodisme és un contrapoder imprescindible" que ha de ser defensat.

Tot seguit s'han dirigit als assistents la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, i Xavier Antich, d'Òmnium Cultural. Antich ha emmarcat el cas d'Assange en "un context global de retrocés de drets i llibertats" davant el qual, ha dit, "cal seguir mobilitzats". "Tenim l'obligació de no defallir i seguir assenyalant i desemmascarant tots els retrocessos. Ni ens faran callar ni callarem", ha agregat.

Paluzie, per la seva banda, ha recordat que Assange va mostrar repetidament el seu suport "al dret a l'autodeterminació de Catalunya" i la imatge més icònica d'aquell suport es va produir en una videoconferència organitzada per la plataforma Universitats per la República precisament a la plaça Universitat, lloc de la concentració d'aquesta tarda.

Assange va afirmar durant el seu missatge reproduït a Barcelona que "poblacions de tot Occident aprendran de la seva experiència" i ha insistit que "on vagi Catalunya, la seguiran altres estats", a més d'asseverar que les votacions de l'1 d'octubre eren "un fet determinant de la història d'Occident".

La presidenta de l'ANC ha finalitzat la seva intervenció reivindicant "el dret a la llibertat de premsa, el dret a la llibertat d'expressió i el dret a l'autodeterminació". Finalitzats els parlaments, els assistents han llançat proclames demanant la llibertat d'Assange i, finalment, han cantat Els Segadors