El PP va convocar eleccions anticipades a Castella i Lleó amb la intenció de desfer-se de Ciutadans i governar en solitari a la comunitat i ha acabat depenent de la ultradreta per poder arribar a la Junta. Tot i guanyar les eleccions, davant del descens de l'esquerra i la irrupció de les forces regionalistes i de l'Espanya Buidada, Vox ha passat de 1 a 13 escons al parlament autonòmic i el seu líder, Santiago Abascal, ja ha avançat que demanaran entrar al Govern: "demanarem el que ens mereixem", va anunciar el polític ultra, eufòric després de ser un dels grans guanyadors de la nit, juntament amb la Unió del Poble Lleonès (que reclamen una autonomia pels territoris de Lleó) i Soria Ya!. Davant aquesta situació, en la que els ultres de Vox podrien entrar per primera vegada en un govern autonòmic i revolucionar el panorama polític espanyol, l'advocat Gonzalo Boye ha volgut enviar un missatge al Partit Popular. 

tuit gonzalo boye

Tuit de Gonzalo Boye 

Ho ha fet en una piulada, en la que ha reflexionat sobre el paper que haurien de tenir els populars. "Si el PP fos un partit de la dreta europea, és a dir antifeixista, segurament enlloc de mirar cap a Vox ja estarien pensant en una espècie de "gran coalició" que, a més, els hi serviria com a assaig per a les pròximes eleccions generals", ha escrit Boye a Twitter. Ahir, el candidat del PP a la Junta, Alfonso Fernández Mañueco, que va guanyar les eleccions, però es va quedar lluny de la seva desitjada majoria absoluta va evitar aclarir si governarà amb l'extrema dreta. En la seva compareixença pública després de l’escrutini, el popular ha anunciat una ronda de contactes amb tots els grups, començant pel PSOE, amb l’objectiu de constituir “un govern fort”. Els socialistes, que han patit una bona patacada, ja han descartat també aquest escenari.

Sense aclarir-ho 

Aquesta manca d'aclariment també ha estat la posició marcada des de Gènova, on el secretari general del partit, Teodoro García Egea va assegurar que no caurien en el parany del PSOE de respondre a aquestes preguntes i que es reuniran amb totes les formacions amb representació parlamentària. A Twitter, Pablo Casado ha felicitat Mañueco i ha assegurat, un cop més, que “el canvi de cicle a Espanya és imparable”. 

L'èxit d'Isabel Díaz Ayuso en les passades eleccions de la Comunitat de Madrid, quan va aconseguir desempallegar-se de Ciutadans i governar en solitari, va inspirar aquesta convocatòria de les eleccions, però el resultat ha estat ben diferent. Els de Vox donen suport extern a Ayuso a Madrid però a Castella i Lleó ja han exigit entrar al govern autonòmic. Ayuso va intervenir en diverses ocasions durant la campanya electoral i ja ho va fer en la direcció d'aquest pacte amb Vox, sobre el qual es va mostrar favorable: "Si hem de pactar, prefereixo fer-ho amb el partit Ortega Lara que amb aquells que ho fan amb els seus segrestadors", en referència als pactes entre PSOE i EH Bildu.

L'èxit de la ultradreta 

Vox ha aconseguit representació a 9 de les 8 províncies de Castellà i Lleó i el 17,6% dels vots, amb més 200.000 vots. Per circumscripcions, Vox ha assolit 3 procuradors a Valladolid, on va assolir el seu únic escó a les eleccions de 2019. A Salamanca, Burgos i Lleó ha guanyat 1 diputat, igual que a Palència, Segòvia, Zamora i Àvil. En canvi, a Zamora cap. El partit de Santiago Abascal, ha sumat 135.345 vots i 12  punts més, en comparació amb els comicis de 2019.