El PSOE ha patit una seriosa derrota a Castella i Lleó, que contrasta amb la victòria que va obtenir el 2019. Els socialistes han perdut 7 escons i més de 119.000 vots, d'un total d'1,1 milions d'electors. És un retrocés de -4,75 punts, que contrasta amargament amb els sondejos del CIS que pronosticaven una victòria electoral del PSOE. Els socialistes s'han enfonsat literalment a Sòria (-22,67 punts) a costa de la plataforma Soria Ya, i en menor grau a Lleó (-6,62 punts), on també li ha robat vots Unión del Pueblo Leonés. El president espanyol i secretari general socialista, Pedro Sánchez, ha optat per quedar-se al palau de La Moncloa i no desplaçar-se fins al quarter general de Ferraz a Madrid. El candidat del PSOE, Luis Tudanca, ha comparegut durant la nit davant la premsa i ha anunciat que no seguiria. "M'he buidat en aquesta terra, però no ha estat suficient. N'arribaran d'altres per aconseguir el canvi que aquesta terra es mereix. Sabem com va costar que arribés la democràcia a aquest país", ha assenyalat, molt decebut perquè no es pensaven aquesta important davallada. Adriana Lastra, que ha sortit a valorar els resultats de Castella i Lleó a Madrid, dit que les candidatures locals "han perjudicat" els socialistes, però ha carregat contra el PP l'ha acusat de "voler provocar un efecte Ayuso i acabar provocant un efecte Vox".

L'actual president de Castella i Lleó, el popular Alfonso Fernández Mañueco, ha aconseguit guanyar les eleccions d'aquest diumenge. No només això, sinó que ha aconseguit sumar majoria absoluta amb l'extrema dreta de Vox, un escenari que semblava descartat, especialment per les fallides enquestes del CIS. Això sí, el PP tindrà un cop més el seu futur hipotecat al vot dels ultres, fet que també tindria conseqüències per al lideratge de Pablo Casado a escala estatal. Caldrà veure si la formació de Santiago Abascal exigeix finalment entrar a la Junta, però la seva pujada ha estat espectacular. No és possible cap majoria alternativa liderada pel PSOE. Més enllà d'això, Ciutadans gairebé desapareix de les Corts, l'Espanya Buidada irromp i els lleonesistes d'UPL revaliden els seus millors resultats.

Els resultats de les eleccions a Castella i Lleó han marcat també la irrupció de les candidatures de l'Espanya buidada, pel bon resultat de la Unión del Pueblo Leonés (UPN) i Soria Ya. UPN, que tenia actualment 1 escó al legislatiu i que reivindica la separació autonòmica de Lleó, ha passat als 3 escons i equipara així els seus millors resultats històrics, mentre que Soria Ya ha entrat per primer cop a la cambra amb també 3 escons. Por Ávila (XAV), que ja tenia un diputat, el manté. El procés iniciat amb Teruel Existe sembla que ha arrelat a Castella i Lleó, i segons els resultats hauria afectat més els socialistes que no pas al PP. UPL ha rebut amb gran satisfacció la millora de la seva representació. "Va millor que bé", ha indicat sense embuts un dirigent del partit, que ha advertit de l'avenç de la formació en municipis on el lleonesisme amb prou feines tenia pes polític fins ara.