La delinqüència als carrers de Madrid ha provocat un ball de bastons entre la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i la portaveu de Vox, Rocío Monasterio, i ha estat sorprenentment per la qüestió dels menas. Tot ha començat quan a l'assemblea regional, la dirigent de Vox ha criticat la inseguretat a la capital espanyola i l'ha atribuït a bandes d'immigrants. Tot just acabada la seva intervenció Ayuso ha demanat la paraula i s'hi ha plantat frontalment. "La delinqüència no està relacionada amb l'origen de les persones. No paren de barrejar els menas amb tot. Les bandes juvenils són bandes espanyoles, immigrants de segona generació, tan espanyols com Abascal, com vostè o com jo", ha engaltat Ayuso a Vox, mentre Monasterio feia gestos de desaprovació. L'afirmació ha provocat l'inusual aplaudiment de les bancades d'esquerra a la presidenta madrilenya.

Ayuso ha reconegut que hi ha "problemes evidents de seguretat" a Madrid que han de "corregir" però li ha demanat que miri primer a la Delegació del Govern espanyol, al Ministeri de l'Interior i als que volen canviar la seguretat ciutadana, en al·lusió als socialistes. Sobre l'Agenda 2030, Monasterio ha preguntat a la presidenta madrilenya si està amb l'agenda dels "comunistes totalitaris" i "amb l'advocat de les FARC", en dir que no poden fer servir el cotxe de gasolina, amb els que diuen que no cal tenir fills o amb la immigració il·legal que està "causant veritable terror" als barris. Ayuso li ha indicat que el que comentava no tenia res a veure amb "les competències de la Comunitat de Madrid" i li ha demanat que aprengui "una mica més per saber a què aspira a estar en aquest Parlament si renega de la Comunitat, de les autonomies i les competències que tenen". Ha insistit que a la Comunitat hi ha mesures com l'accés al transport, l'atenció a la discapacitat de la gent gran, que es poden compartir amb totes les agendes, però que no està d'acord amb algunes que tenen fons ideològic.

Tot això succeeix quan la batalla entre Pablo Casado i Isabel Díaz Ayuso dona, de moment, una victòria clara a la presidenta madrilenya. Segons una macroenquesta elaborada per SocioMétrica, pel diari El Español, al gener un 43,9% dels votants del Partit Popular prefereixen Ayuso per ser la propera candidata a la presidència del govern espanyol. La patacada de Casado és sonada, perquè no queda ni segon. De fet, el candidat que faria ombra a Ayuso és el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, amb un suport del 18% dels electors i hauríem de desplaçar-nos fins a la tercera posició per trobar un Casado en hores baixes, tan sols un 24,4% dels votants opten per qui, encara ara, és l'actual líder del partit. El perfil de Feijóo continua agradant perquè és el menys ideològic i el més constant: continua guanyant a casa seva, de forma discreta compleix amb l'encàrrec i és el president autonòmic popular més ben considerat. La seva nota final és d'un 7,2 per davant del president andalús Juanma Moreno (6,2) i la mateixa Ayuso (6).