Contra l’autodeterminació, el català i contra la reforma del Codi Penal. El candidat a la moció de censura d’aquest dimarts, Ramón Tamames, ha carregat el seu discurs d’atacs contra Pedro Sánchez, i n’ha inclòs diversos relacionats amb Catalunya i el Procés. El candidat de substituir el president socialista al capdavant de l’executiu espanyol ha lamentat que el castellà, un idioma “parlat per 600 milions de persones a tot el món, no es pot parlar dins d’Espanya”. Ha assegurat que és tot obra de la Generalitat, gràcies a la col·laboració del govern espanyol. En aquest sentit, ha titllat “d’inacceptable” que els alumnes catalans no facin el 25% de les seves classes en castellà, perquè “és la llengua comuna de tots els espanyols”.

 

En la mateixa línia, Tamames ha lamentat que els diversos governs espanyols —més enllà del de Pedro Sánchez— s’hagin vist “dominats” per la “sobrerepresentació electoral del separatisme” a les Corts; cosa que provoca que els diversos executius que han passat per La Moncloa hagin fet “concessions de tot tipus” als nacionalistes. “L’autodeterminació no existeix”, ha exclamat el candidat de la moció de censura proposada per Vox. Entre aquestes suposades concessions, Tamames també ha lamentat que Sánchez acceptés finalment modificar els delictes de sedició i malversació, i ha fet una comparació entre el president espanyol i els monarques absoluts. “Quan va sortir el propòsit de reformar el Codi Penal ja s’hauria d’haver presentat una moció de censura”, ha opinat Tamames, també en referència a la polèmica de la reforma de la llei del ‘només sí és sí’ i els centenars de rebaixes de condemnes a agressors sexuals.

Seguint aquesta línia, Tamames ha proposat que hi hagi un pacte per crear una nova Llei Electoral per tal que es pugui deixar de banda haver de fer pactes amb formacions independentistes. Tamames no s’ha quedat només aquí. El seu discurs també ha servit per criticar la nova llei de Memòria Democràtica que va aprovar el govern espanyol fa mesos, ja que “ha creat molts problemes”. “Deixem la història pels historiadors”, ha suplicat el candidat de Vox des de l’escó cedit per Santiago Abascal.

Segons Tamames, la nova llei “falta a la veritat” perquè durant la Guerra Civil “hi va haver atrocitats a una banda i una altra”. Ha considerat que va ser una llei “partidista”. Ha lamentat, també, que avui dia s’utilitzi tant el concepte de “franquista”.

El candidat a la moció de censura també ha criticat el govern espanyol per la seva economia quan, precisament, és un dels arguments que més utilitza l’executiu presidit per Pedro Sánchez per defensar la seva gestió governamental. Ha criticat el seu “triomfalisme”, i ha lamentat que el govern espanyol hagi incrementat el Salari Mínim Interprofessional “sense tenir en compte els empresaris”.