Una hora i vint-i-cinc minuts. És l’estona que ha invertit Pedro Sánchez en la resposta a la primera intervenció de Ramón Tamames en el debat de la moció de censura de Vox. Durant aquell temps, el president del govern espanyol s’ha encarregat de denunciar davant dels diputats presents a l’hemicicle els mals que comportaria una possible coalició de PP i Vox a La Moncloa. L’estratègia del president socialista havia de passar per reconduir la moció de Ramón Tamames cap al PP i reforçar la seva aliança amb Podemos; i així ha estat. Sánchez ha comparat en diverses ocasions la trajectòria del seu govern amb el de Mariano Rajoy, ha disparat dards contra l’actual PP i ha permès que la vicepresidenta Yolanda Díaz sortís en defensa del seu executiu durant el debat.

Els 85 minuts d’intervenció de Sánchez s’han fet molt llargs a l’hemicicle del Congrés dels Diputats. Ha arribat un moment en el qual l’economista no ha pogut més i ha arribat a interrompre la intervenció del cap de l’executiu. “És que vostè ve aquí amb un totxo de 20 folis!”, ha exclamat des de l’escó que aquest dimarts li ha cedit Santiago Abascal. La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, l’ha advertit que no pot interrompre en aquest debat —que s’allargarà fins aquest dimecres— les intervencions de Sánchez.

“Aquesta no ha estat la millor idea que ha tingut vostè a la seva vida”, li ha començat dient Pedro Sánchez a Ramón Tamames, pel fet d’haver acceptat ser el candidat a la presidència del govern espanyol en una moció de censura proposada per Vox. El cap de l’executiu de PSOE i Podemos li ha recordat que amb la seva participació en aquest debat, “blanqueja” el “partit ultra” de Santiago Abascal. Ha assenyalat també que es tracta d’una formació que nega la igualtat entre homes i dones, i que també nega l’existència del canvi climàtic i de la necessitat d’implementar polítiques ecològiques.

 

Una de les connexions que ha fet Sánchez per vincular la moció de censura a la seva campanya contra el partit d’Alberto Núñez Feijóo ha estat recordar que “un govern del PP es va passar set anys negant el canvi climàtic”, en referència a l’executiu de Mariano Rajoy. L’actual president espanyol també ha carregat contra el seu predecessor i el principal partit de l’oposició assegurant que durant l’etapa de Rajoy a La Moncloa, l’estat espanyol no era rellevant en l’àmbit internacional. Ha esgrimit, també, que si Espanya no té una qualitat democràtica òptima es deu també als populars i a la seva negativa de renovar el CGPJ. “El proper cop que vagi a dinar amb el senyor Feijóo demani-li que desbloquegi la renovació del Consell General del Poder Judicial”, ha afegit el president espanyol”. Fonts del PP, de fet, lamenten que aquesta moció de censura s’ha traduït en “un debat entre Vox i PSOE contra el PP”. Els populars consideren que les referències constants de Sánchez al partit de Feijóo demostren “la debilitat” del govern espanyol.

El president espanyol, que ha titllat “d’indecent” l’abstenció —anunciada des de fa dies— del PP en aquesta “delirant” moció de censura, li ha assegurat a Tamames que, presentant-se en aquest debat del bracet de Vox, ha blanquejat “els successors de Blas Piñar”. En la rèplica, que Tamames ha hagut de fer des de l’escó cedit per Abascal degut als seus problemes de mobilitat, s’ha fet una aposta per l’humor. El candidat d’aquesta moció ha ironitzat sobre la joventut de Pedro Sánchez: “La gent ja no sap qui era Blas Piñar, a vostè li han proporcionat el seu nom perquè vostè és massa jove”.

Yolanda Díaz Congreso Moción Censura
Ramón Tamames, durant el debat de la moció de censura a Pedro Sánchez / Foto: EFE

Tamames, que ha començat el seu discurs queixant-se de la duració de la intervenció de Sánchez, ha generat diverses rialles que de la bancada de Vox s’han encomanat fins a la tribuna, a més dels escons de Ciutadans i el PP. Ha lamentat, però, que el president espanyol no hagi fet cap referència en el seu discurs a les opinions esgrimides per Tamames sobre la llengua catalana i la reforma del Codi Penal, així com reformar la llei electoral per enterrar la participació parlamentària de partits independentistes.

Yolanda Díaz Moción Censura
Yolanda Díaz, durant la seva intervenció al debat de la moció de censura / Foto: EFE

Sánchez ha volgut que la resposta a aquesta segona intervenció de Tamames no la fes ell, sinó la vicepresidenta Yolanda Díaz. Tot i la pugna que té la també ministra de Treball amb Podemos pel seu imminent anunci de concórrer a les eleccions generals a través de la plataforma Sumar, ha estat un gest per mostrar la mala salut de ferro de la coalició. De fet, Díaz ha posat en valor la feina realitzada pels diversos ministres de l’executiu; i ha volgut també treure pit de la gestió econòmica del govern de Sánchez. La moció de censura s’ha convertit, aquest dimarts, en el que es preveia: fonts del PSOE expliquen que calia posar de manifest que a Espanya hi ha “dos models antagònics”.