La comissió d’investigació sobre el vincle entre Felipe González i els GAL ha seguit el mateix camí que la comissió d’investigació sobre Joan Carles I. Aquest dimarts al matí, la Mesa del Congrés dels Diputats ha tombat la petició que havien registrat els partits independentistes i nacionalistes. Segons ha explicat el secretari primer Gerardo Pisarello, la iniciativa ha naufragat gràcies a la pinça entre el PSOE, el PP i Vox, que tenen majoria a l’òrgan de govern de la Cambra Baixa. Després de rectificar la seva posició, inicialment contrària, els dos membres d’Unidas Podemos s’han quedat sols votant a favor de l’admissió a tràmit. Els lletrats hi havien donat el vistiplau.

Els grups d'ERC, JxCat, la CUP, el PNB, EH Bildu i el BNG van registrar la setmana passada una comissió d'investigació per esclarir les responsabilitats de l'expresident espanyol amb el terrorisme d'estat dels GAL, després de la revelació de la CIA.

Els grups signants volien “esclarir els vincles i responsabilitats dels governs d’Espanya presidits per Felipe González amb el GAL”. En l’exposició de motius subratllaven que els informes desclassificats de la CIA “apunten a les connexions i implicació directa de l’expresident Felipe González” amb el grup parapolicial que va assassinar almenys 27 persones, a més de provocar desenes de “ferits, segrestos, extorsions i tortures”. Els impulsors constataven que encara falta molt per saber, ja que “només una desena de persones van ser processades” i els principals condemnats van passar “uns mesos” a la presó malgrat ser condemnats a penes de més de 100 anys.

A diferència del que va passar amb el rei emèrit, els serveis jurídics del Congrés sí que havien donat el vistiplau a la proposta per crear una comissió d'investigació. Els lletrats proposaven admetre a tràmit la petició d'investigació i traslladar-la a la Junta de Portaveus per incloure-la "eventualment en l'ordre del dia d'una pròxima sessió plenària".

 

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram