Els serveis jurídics del Congrés han donat el seu vistiplau a la proposta per crear una comissió d'investigació sobre possibles vincles entre l'expresident socialista Felipe González i els GAL.

Segons han informat a Efe fonts parlamentàries aquest dilluns, amb aquesta proposta dels lletrats la Mesa de la Cambra haurà d'adoptar demà una decisió: a favor del tràmit o en contra. En l'òrgan de govern del Congrés hi ha el PSOE, el PP, Unidas Podemos i Vox.

El grup socialista no està d'acord amb la iniciativa, però sí el seu soci en el govern, encara que no va ser un dels grups signants: la petició la van subscriure ERC, EH Bildu, JxCat, el PNB i el BNG. Els lletrats, com fan sempre abans que la Mesa vegi les propostes parlamentàries registrades, han emès la seva consideració en una nota a la qual ha accedit Efe.

En analitzar l'escrit dels grups independentistes i nacionalistes, els serveis jurídics de la Cambra proposen l'admissió a tràmit de la petició d'investigació i el seu trasllat a la Junta de Portaveus per a la seva "eventual inclusió en l'ordre del dia d'una pròxima sessió plenària".

Efectivament, és la Junta l'òrgan parlamentari que haurà de fixar el moment en què aquesta proposta l'accepti o rebutgi el ple, tal com estableix el reglament. Pot succeir, tanmateix, que la majoria de la Junta eludeixi donar una data i la proposta decaigui; és el que fonts dels grups signants presagien que passarà, segons han explicat a Efe.

Els lletrats, en la seva nota, estimen que la petició dels grups independentistes i nacionalistes encaixa a l'article 52 del reglament, que assenyala que l'ordenació dels treballs i les crides als compareixents depenen de la mateixa comissió, si es forma.