El debat sobre la reforma de la llei del ‘només sí és sí’ està encallat. Però això no significa que la crisi entre PSOE i Podemos estigui aturada, ans al contrari. El Congrés dels Diputats ha inflat aquest dimecres el soroll al voltant de la crisi que hi ha entre els socis del govern espanyol sobre aquesta qüestió. En una sessió de control marcada pels crits —i fins i tot per les acusacions d’amenaces— la llei estrella del Ministeri d’Igualtat ha estat present en gairebé totes les intervencions de l’oposició. El PP, que ha optat per l’estratègia de fer l’abraçada de l’os al PSOE, ha aprofitat el Ple per fer sang amb la rebaixa de penes a condemnats per agressió sexual.

La primera a estrenar-se en els atacs al govern espanyol ha estat la líder del PP a la cambra baixa, Cuca Gamarra, que ha acusat Pedro Sánchez de “presidir el govern més sectari de la història de la democràcia”. “És la seva supèrbia el que l’impedeix ser feminista de veritat”, ha assenyalat la popular, a més de suplicar al cap de l’executiu que demani disculpes i “rectifiqui”. A més, l’ha instat a “deixar-se ajudar pel PP”, després que els populars hagin mantingut durant els darrers dies l’oferiment enverinat d’entregar de forma gratuïta els seus vots en la reforma de la llei del ‘sí és sí’ en cas que el PSOE no compti amb el suport de Podemos.

 

El Congrés infla el soroll de PSOE i Podemos per la crisi del ‘només sí és sí’Sánchez, que aquest dimarts va reconèixer que es quedava “curt” dient que aquesta llei ha provocat “efectes indesitjats” ha assegurat que quan el seu govern fa coses mal fetes dona “la cara”. “Acostumo a assumir les responsabilitats de les meves accions”, ha afegit. De fet, el president socialista ha lamentat que ara el PP presumeixi de ser feminista al mateix temps que manté al Tribunal Constitucional un recurs contra la llei de l’avortament.

“Contactes” amb els socis d’investidura

Durant la sessió de control, el líder d’Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián, ha preguntat a Pedro Sánchez sobre el cas del policia infiltrat en moviments socials a Barcelona, sense èxit en la resposta del president espanyol. Ara bé, ha estat fora de l’hemicicle, als passadissos de la cambra baixa, on sí que s’ha pronunciat sobre aquesta qüestió. Ha explicat que els socis d’investidura ja han tingut “contactes” amb el PSOE sobre la proposició de llei presentada per reformar la llei del ‘només sí és sí’.

Ara bé, el portaveu d’ERC al Congrés ha marcat distància i, igual que aquest dimarts, ha manifestat que el text és millorable i que alhora cal evitar “campanyes” contra el Ministeri capitanejat per Irene Montero. “La situació és complicada, però per nosaltres no serà”, ha assenyalat Rufián, que des del primer moment ha manifestat la voluntat “d’ajudar” de la seva formació en aquesta qüestió. De forma similar s’ha pronunciat als passadissos Íñigo Errejón, que ha demanat un acord entre PSOE i Unidas Podemos per resoldre el tema del ‘sí és sí’. El líder de Más País ha rebutjat entrar en una dinàmica “d’inflamació de la polèmica” i ha apostat per “un debat d’Estat i no de partits”.

Gabriel Rufián Congreso (2)
Gabriel Rufián, durant la seva intervenció al Congrés aquest dimecres / Foto: Europa Press

Llop se sent “absolutament responsable” de la reforma

La ministra de Justícia, Pilar Llop, per la seva banda, ha hagut de pronunciar-se sobre la llei dins de l’hemicicle. En resposta a les interpel·lacions de la portaveu d’Igualtat del PP, Margarita Prohéns, ha assegurat que ella es fa “absolutament responsable” de la reforma i de les conseqüències que pugui tenir la modificació del ‘sí és sí’ si prospera la proposició de llei registrada pel PSOE.

No només això, sinó que ha fet una defensa aferrissada dels aspectes indiscutiblement bons de la llei, com la protecció a les víctimes o la persecució dels crims d’agressió sexual des d’una perspectiva integral. “Són aspectes positius que s’han valorat positivament per països del nostre entorn i per organismes de la societat civil”, ha destacat.

Acusacions d’amenaces

El pic de tensió de la sessió de control d’aquest dimecres ha arribat a primera hora; després de la intervenció del líder de Vox, Santiago Abascal, i abans de la de Gabriel Rufián. Tot i que les càmeres de televisió han estat incapaces de captar-ho, el diputat del PSC José Zaragoza ha posat el crit al cel quan, a parer seu, un diputat del PP ha etzibat un “estàs mort” a Pedro Sánchez. En declaracions a ElNacional.cat, ha assenyalat que ha “saltat” per “denunciar l’amenaça”.

José Zaragoza Congreso Insultos PP amenazas
José Zaragoza acusa el PP d'amenaçar Pedro Sánchez / Foto: EFE