El Partit Popular furga amb força en la ferida oberta entre el PSOE i Unidas Podemos per la llei del només sí és sí. I no és una ferida innocent perquè els vots dels populars poden ser clau perquè la proposició registrada pels socialistes tiri endavant al Congrés dels Diputats en cas que la majoria de la investidura no es posi d’acord. La portaveu parlamentària del PP, Cuca Gamarra, ha avançat que donaran suport al text del PSOE tan bon punt es prengui en consideració a la mesa de la cambra baixa —és el primer tràmit parlamentari que s'efectuarà la setmana que ve— i ha recalcat que la seva proposta per canviar la Llei de Llibertat Sexual presentada al desembre i la del PSOE “són pràcticament idèntiques i van en la mateixa direcció”.

“Si hi ha diferències entre les propostes hi haurà temps per llimar-les” ha continuat Gamarra, que ha recordat que els efectes de la llei han generat “una altíssima alarma social” que requereix “una rectificació ràpida”. A més la portaveu al Congrés ha criticat la disputa que hi ha entre socis al Consell de Ministres. “En lloc d’arreglar [la llei], continuen barallant-se” i ha afegit que és “un espectacle de vodevil d’una part del govern contra l’altra”.

 

Però en què s’assemblen ben bé les dues propostes? A grans trets, el text del PSOE introdueix la intimidació, la violència i l’anul·lació de la voluntat com a agreujant i n’augmenta les penes de condemna pels casos d’agressió (d’un a cinc anys de presó), d’agressió amb accés carnal (de sis a dotze anys de presó), agressió agreujada (de set a quinze anys) i en cas que la víctima sigui menor de 16 anys (de vuit a dotze anys). La proposta dels populars, registrada el desembre passat, contempla les mateixes penes privatives de llibertat amb l’única diferència que no es preveu l’anul·lació de la voluntat de la víctima com a supòsit per agreujar la condemna.  

Arrimadas: “Hi col·laborarem”

Al bloc de la dreta, Ciutadans —que va votar a favor de la Llei de Llibertat Sexual al Congrés dels Diputats—  ha donat per fet que donaran suport a qualsevol iniciativa que solucioni “l’error desmesurat” que “està sent perjudicial per a la societat”. La portaveu parlamentària, Inés Arrimadas, ha assenyalat que abans el govern ha de resoldre la discussió que té al Consell de Ministres. “És difícil posicionar-se sobre una llei que té en contra la meitat del govern” ha rematat Arrimadas, que ha garantit que el seu grup “sempre col·laborarà per solucionar aquest problema".

VOX, impertèrrit contra la llei

Més a la dreta, VOX —que va votar contra la llei al Congrés dels Diputats— ha advertit que no “blanquejarà” el PSOE ni “l’ajudarà a donar la cara” davant de les excarceracions i les rebaixes de penes a agressors sexuals que està provocant la norma. El portaveu, Iván Espinosa de los Monteros, malgrat que ha explicat que no s’oposarà a que es tramiti el text a la cambra baixa, ha assenyalat que el PSOE “ja sabia el que s’estava tramitant” i que serviria per “alliberar centenars de violadors, pederastes i abusadors sexuals”.