Les negociacions entre PSOE i Podemos per reformar la llei del ‘només sí és sí’ han fracassat. Així se certificarà aquest mateix dilluns, quan el grup socialista presenti al Congrés dels Diputats una proposició de llei per modificar-la. El text es presentarà sense la signatura del grup d’Unidas Podemos, després que, davant l’allau de revisions de sentències a agressors sexuals, hagi estat impossible que en la darrera setmana el Ministeri de Justícia i el d’Igualtat hagin arribat a un acord sobre com modificar la llei estrella del Ministeri capitanejat per Irene Montero.

El PSOE havia donat a Podemos fins divendres de la setmana passada per arribar a un pacte. Hi havia certa esperança, de manera que es va decidir ajornar la data límit i situar-la aquest dilluns, però finalment no hi ha hagut acord: tot i que ambdues parts veien amb bons ulls augmentar les penes als violadors, no s’han posat d’acord en els tecnicismes. El Ministeri de Justícia (en mans del PSOE) vol incloure al Codi Penal la violència i la intimidació com a agreujants, però Igualtat (Ministeri controlat per Podemos) considera que això és fer un pas enrere perquè, a parer seu, situa la víctima en un “calvari probatori”. La formació morada creu que això porta a preguntar a les dones si s’han resistit durant l’agressió, en comptes de si han consentit la relació sexual. Els socialistes, però, han insistit sempre que en la seva proposta el consentiment no desapareix del cor de la llei.

 

Fonts del Ministeri d’Igualtat asseguren que el PSOE no els ha comunicat que tiraria pel dret i presentaria aquesta proposició de llei en solitari. Des de la direcció d’Igualtat es creu que “hi havia opcions per arribar a un acord”, i insisteixen que el consentiment és “una conquesta de milions de dones”. Cal insistir que els socialistes reiteren per activa i per passiva que en la proposta que Justícia defensa davant d’Igualtat el consentiment es manté en el centre.

El PP entra en joc: ofereix vots gratuïts al PSOE

La pilota ha passat d’estar a la teulada de La Moncloa, a estar a la del Congrés dels Diputats. Un cop el PSOE registri aquesta proposició de llei, s’inicia un termini perquè la resta de grups presentin esmenes. És a dir, que Podemos encara té marge de maniobra per arribar a un acord amb els socialistes i presentar esmenes en què ambdues parts hi estiguin d’acord. Ara bé, aquests pactes arribaran a contrarellotge. A més, caldrà veure quina pressió exerceixen la resta de grups parlamentaris, ja que hi ha una àmplia majoria que assegura que cal modificar la llei.

És més, la setmana passada Alberto Núñez Feijóo va decidir tenir un paper més protagonista en tota aquesta qüestió i va oferir al PSOE els vots gratuïts del PP en cas que els socialistes no arribessin a un acord amb la branca de Podemos del Consell de Ministres per reformar aquesta llei. De fet, les mateixes fonts del Ministeri d’Igualtat admeten que hi ha “preocupació” a l’entorn d’Irene Montero per si el PP i el PSOE sumen els seus vots per tal de “tornar a l’esquema de la violència o la intimidació”.