El PSOE té pràcticament assegurat que reformarà la llei del ‘només sí és sí’, però no de la manera que li agradaria. Alberto Núñez Feijóo ja li va assegurar fa un parell de setmanes que li entregaria els vots del PP de forma gratuïta si la formació de Pedro Sánchez no comptava finalment amb el suport de Podemos. Però aquest regal enverinat, destinat a debilitar la imatge del govern espanyol, no interessa als socialistes. I, per tant, han d'arribar a acords amb els socis d’investidura; però aquests suports no estan gens garantits, i la majoria demanen calma i prudència.

El líder d’Esquerra Republicana, Gabriel Rufián, no ha concretat aquest dimarts si se situa més a prop del PSOE o de Podemos en el desafiament que han fet als socialistes als seus socis de govern presentant una proposició de llei en solitari per corregir el text. El cap de files republicanes s’ha mostrat obert a “millorar” la llei que actualment està en vigor i que ja ha provocat unes 400 rebaixes de penes a homes condemnats per agredir dones sexualment. I, a més, ha recordat que ERC ja va advertir que la llei estrella del Ministeri d’Igualtat podia provocar aquestes revisions de condemnes.

Ara bé, Rufián ha assegurat que la seva formació té una línia vermella: “Tornar a l’infern probatori per a les dones que implica l’anterior legislació”. Així doncs, els republicans també mantenen la mateixa línia que Podemos sobre el consentiment; mantenir-lo al centre, en comptes de prioritzar les preguntes sobre la violència, per molt que el PSOE insisteixi que aquest element no desapareix del cor de la llei. De la mateixa manera, ha opinat que qualsevol reforma que es faci de la llei ha de comptar amb el vistiplau del Ministeri liderat per Irene Montero, i que darrere de moltes d’aquestes rebaixes de penes hi ha “interpretacions capcioses” per part dels jutges espanyols.

La CUP, d’altra banda, no ha avançat quin serà el sentit del seu vot, però ha deixat molt clara quina és la seva posició: estar en contra del punitivisme. Quan es va votar aquesta llei, els anticapitalistes es van abstenir. Aquest dimarts, però, la diputada Mireia Vehí ha assenyalat que aquests dies “s’està tenint un debat perdedor per l’esquerra”, ja que s’està intentant legislar “des de la por”. Ha posat com a exemple els Estats Units, on el Codi Penal és més dur i es continuen cometent delictes.

El PDeCAT, en canvi, s’ha pronunciat de forma més ambigua sobre aquesta qüestió. El diputat Genís Boadella no ha volgut avançar el vot de la formació per no contribuir a “l’espectacle en què s’ha convertit el debat sobre aquest text”. Segons la formació catalana, es tracta d’un debat que s’està usant de forma electoral.

El PNB, per la seva banda, no s’ha pronunciat aquest dimarts, però dilluns el líder de la formació al Congrés, Aitor Esteban, va avançar que la seva formació votaria a favor d’una reforma de la llei del ‘només sí és sí’ si el consentiment es manté protegit en la modificació, i si també evita diverses interpretacions pels jutges. Segons el líder del partit basc a la cambra baixa, no es tracta d’un problema d’interpretació dels jutges, ja que hi ha massa casos per pensar que això és així. Bildu, en canvi, es mostra del costat del Ministeri d’Igualtat i de Podemos; i demana “no tornar al model anterior”. Així s’ha manifestat aquest dimarts la diputada Bel Pozueta, que ha demanat no fer “passes enrere”.

Així mateix, fonts de Junts expliquen a aquest diari que la formació "estudiarà detalladament" la repercussió que poden tenir totes les modificacions en aquesta proposició de llei. Es tracta d'una formació que en diverses ocasions ha manifestat que cal esmenar els errors de la llei del 'només sí és sí'. A parer de la formació capitanejada per Míriam Nogueras, la llei s'ha fet "ràpid i malament", i lamenten que tot s'hagi traduït en una "batalla política" al voltant d'una qüestió "sensible".