Si algú fa ús de la violència o la intimidació, ja es dona per fet que la relació no era consentida. És aquest el pilar de la reforma de la llei del ‘només sí és sí’ que vol impulsar el PSOE, i el seu gran argument per afirmar que es manté el consentiment al centre. D'aquesta manera, els socialistes pretenen collar Podemos, que assegura que amb els retocs que fa el PSOE a la llei, el consentiment deixa d’estar al cor de la legislació, i fa passar les víctimes per un “calvari probatori” en qualsevol judici per agressió sexual.

Fonts del Ministeri de Justícia sostenen que el suposat ‘calvari probatori’ existeix en qualsevol mena de judici, per molt desagradable que sigui per a les víctimes, i que sempre s’ha hagut de demostrar que un acusat ha fet ús de la violència o la intimidació per cometre un delicte. Així doncs, tot i no tornar al Codi Penal anterior, la proposta socialista sí que aposta per recuperar les penes anteriors i augmentar-les entre un i dos anys quan hi ha hagut violència o intimidació.

De fet, aquestes mateixes fonts sostenen que “el que canvia la vida de la gent són les lleis i no els relats”, ja que consideren que Podemos ha “desenfocat el problema” i ha enviat missatges confusos sobre el fet que ara ja no calia acreditar que hi havia hagut violència en un judici per creure la víctima, i que tot només girava al voltant de si hi havia hagut consentiment o no. “L’augment de penes és una decisió política, i en això cal ser valent i determinat”, apunten aquestes mateixes fonts, que sostenen que l’únic problema de la llei era la redacció de les penes.

Ara, el PSOE es lamenta que, segons quina lectura es fes de la llei, a una persona li podia sortir més a compte agredir sexualment una dona que no pas robar. Així mateix, el Ministeri de Justícia, a través del grup parlamentari socialista al Congrés, ha presentat un text que limita més la interpretació dels jutges. A més, sostenen que plantejar la violència o la intimidació com a agreujants —com defensava Podemos— feia que les penes es disparessin i que hi hagués punitivisme.

Les pinzellades al Codi Penal

En primer lloc, el grup socialista del Congrés dels Diputats aposta per modificar l’article 178 i augmentar la forquilla de penes en un any (d’1 a 5, en comptes d’1 a 4) “si l’agressió es comet fent ús de la violència o la intimidació o sobre una víctima que tingui anul·lada per qualsevol causa la seva voluntat”. En el 179, també augmenta la forquilla de penes. Si abans es castigava amb penes de 4 a 12 anys de presó aquella persona que agredís sexualment a través de “l’accés carnal per via vaginal, anal o bucal”, ara la forquilla s’eleva i passa a ser de 6 a 12 anys. 

El PSOE també demana elevar més les penes en aquells casos que l’agressió hagi estat comesa en grup, o s’hagi utilitzat una violència especialment descarada; o bé s’hagin utilitzat armes o hi hagi una relació de parentiu entre la víctima i l’agressor. L’article 180 es modifica de manera que, quan s’hagi produït una agressió sense consentiment, amb violència o intimidació, es puguin agreujar encara més les penes si hi ha circumstàncies que poguessin fer més greu el delicte, i augmentar els càstigs amb penes que anirien dels cinc als deu anys de presó. I si l’agressió va acompanyada d’una penetració i hi ha agreujants, la condemna podria estar entre els 12 i els 15 anys.